SLATKO OD LUBENICA JE PRAVI HIT ZA SVA VREMENA! Sprema se po starom receptu naših baka i to samo od kore (VIDEO)
Lubenica je sjajna za letnje dane i rashlađivanje, ali od njene kore se može napraviti slatko izuzetnog ukusa.
Priprema:
Lubenicu lepo oprati pa je oljuštiti.
Lubenicu zatim iseći na kriške, pa sredinu odstraniti da ostane samo kora (sa vrlo malo sredine). Kore iseći na sitne kockice.
U veliku šerpu sipati vodu i sačekati da provri. Kad provri, ubaciti kockice. Čim voda opet provri (par minuta), skloniti sa vatre i procediti (neka kockice ostanu u đerđivu). Šerpu vratiti na šporet i opet sipati vrelu vodu, sačekati da provri, pa opet ubaciti kockice. Postupak ponoviti ukupno 9 puta.
Nakon što u 9 voda skuvate kockice lubenice i ostavite ih sa strane, u šerpu ulijte litar vode i postepeno dodajte šećer neprestano mešajući (na ovaj način će se šećer lepo rastopiti, bez grudvica). Kada provri, ostavite da se špinuje oko 30 minuta. Nakon toga dodajte kockice i neka se kuva oko sat vremena. Na pola kuvanja dodajte limun isečen na kolutiće i rozetlu. Kada se slatko potpuno ohladi, sipati u tegle.
(Kurir.rs/Recepti.com)
Bonus video: