Ovaj ukusan kolač neki nazivaju i Titovom tortom. Radi se o finom desertu bogatom orasima i čokoladom, a ukoliko želite da naučiti kako da ga napraviti, isprobajte ovaj provereni recept i nećete pogrešiti.
Naziv Titova torta ili Titov kolač je dobio po tome što je nekadašnji predsednik Jugoslavije bio veliki gurman i voleo je da jede fine stvari, a upravo mu je ova poslastica bila jedna od najdražih, te je zato i dobila njegovo ime. Navodno je recept dugo bio strogo čuvana tajna.
Potrebni sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g mlevenih oraha
- 5 kašika skuvane kafe
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike ulja
Za prvi fil:
- 400 ml mleka
- 5 kašika brašna
- 2 žumanceta
- Za drugi fil:
- 200 g margarina
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g otopljene čokolade
- 3 kašike oraha
Za posipanje:
- Malo narednane čokolade
- Malo mlevenih oraha
Postupak pripreme:
Za koru odvojite belanca od žumanaca. U belanca dodajte 100 gr šećera i umutite mikserom. U žumanca dodajte takođe 100 gr šećera i izmiksajte. Nakon toga dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 gr oraha, 5 kašika brašna, 3 kašike ulja, 1 prašak za pecivo i smesu od belanaca. Sve sjedinite, izlijte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Za to vreme pripremite filove. U 400 ml meka dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca, pa sve kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Za drugu fil u 200 gr margarina dodajte 10 kašika šećera, 100 gr istopljene čokolade i 1 vanilin šećer. Sve dobro umutite, pa pomešajte sa ohlađenim filom od mleka. Kada je kora pečena izvadite i ostavite da se prohladi, a potom ravnomerno premažite fil i ostavite da se stegne. Ukrasite rendanom i čokoladom i mlevenim orasima, pa ga secite ma kocke želejen velićine i služite.
(Kurir.rs/ŽenaBlic)
Bonus video: