Ako ste se ikada zapitali da li je zaista postojao Vasa iz čuvene torte, priča kaže da – jeste. Ova legendarna domaća poslastica nastala je navodno daleke 1908. godine u Paraćinu.
Priča kaže da je u tom gradu živeo Vasa Čokrljan koji je imao suprugu Jelenu. Ona je bila krhkog zdravlja, a kada je ostala trudna, doktor je kazao da bi porođaj mogao da bude poguban po majku i dete. Vasu to nije obeshrabrilo, već je počeo da traga za najboljim stručnjacima. Tako je stgao do Beča gde je našao vrhunske lekare. Oni su pomogli Jeleni da rodi zdravog dečaka. Kada su se vratili u Paraćin, Vasu i Jelenu je njena majka, Vasina tašta, dočekala bogatom trpezom, a napravila je i posebnu tortu koju je nazvala Vasina u čast svog zeta. Priča o tome je polako zaživela, a recept je vremenom postao ponos grada, a potom i šire.
Recept za Vasinu tortu
Sastojci:
Za koru
- 5 krupnijih belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 žumanaca
- 1 kašika mekog brašna
- 50 g mlevenih oraha
- 40 g rendane čokolade
Za fil od oraha, čokolade i pomorandže:
- 4 žumanceta
- 4 kašike šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml mleka
- 125 g šećera
- 60 g otopljene crne čokolade
- 10 kašika pomorandžinog soka
- malo izrendane korice od pomoradže
- 150 g putera sobne temperature
Za šam sa špinovanim šećerom
- 4 belanceta
- 250 g šećera
- 150 ml vode
- Za čokoladni preliv
- 150 g čokolade
- 2 kašike ulja
- 1 kašika mleka
- malo putera
Priprema:
Za koru: umutiti belanca, pa pred kraj dodavati jednu po jednu kašiku šećera, dok se ne formira čvrst šam. Dodavati jedno po jedno žumance i lagano ih umešati, samo prevrćući šam varjačom, odozdo nagore. Isto tako dodati brašno, mlevene orahe i čokoladu, pazeći da šam što manje splasne. Obložiti okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm papirom za pečenje. Ispeći koru, na 180 C oko 25 minuta (zavisi od vaše rerne). Izvaditi koru iz kalupa i ostaviti da se ohladi do kraja.
Za fil: mikserom mutiti žumanca sa šećerom i kuvati ih na pari oko pet minuta (žumanca se ovde kuvaju kratko samo radi termičke obrade). Ohladiti ih potpuno. Kada se ohlade, spojiti ih sa prethodno umućenim puterom. Popariti 200 g mlevenih oraha sa vrućim mlekom u kome je rastvoreno 125 g šećera. U mlaku smesu dodati otopljenu čokoladu, narendanu koricu pomorandže i tačno 10 kašika soka od pomorandže. Kada se krem od jaja i putera ohladi, kao i krem sa orasima, spojiti ih, muteći mikserom oko minut. Pošto se korica ohladila, staviti je na tacnu za služenje, onda staviti i obruč nazad oko nje, pa preko kore naneti fil. Dobro ohladiti.
Za šam: Ušpinovati šećer sa vodom dok se ne naprave oni beli mehurići, tačnije sve do trenutka dok smesa ne dostigne gustinu gušćeg meda. Za to vreme, kada je špinovanje pri kraju, istovremeno završavati mućenje belanaca (jako je važno da se čvrsto umute), pa ih staviti da se kuvaju na pari u posudi u kojoj već vri voda i muteći mikserom, postepeno dodavati u vrlo tankom mlazu ušpinovani šećer. Sve dobro umutiti jedno pet minuta od trenutka kada se dodaje ušpinovan šećer. Izvaditi tortu iz frižidera i pažljivo iz obruča, nožem poravnati sve ukrug, pa vratiti obruč, bez stezanja obruča i pažljivo naneti šam, ali nikako ne pritiskati, onoliko čvrsto da ne ostane vazduh (rupe) unutar šama. Skinuti obruč i opet vrućim nožem (poparen vrelom vodom) popraviti ako je negde neophodno. Ostaviti najbolje preko noći da se dobro ohladi.
Za glazuru: rastopiti čokoladu, kašiku mleka, ulje i malo putera (ako ne želite da imate baš hrskavu koricu, koja se malo teže seče, a da ne puca) i preko hladne torte preliti glazuru, malo mrdati tortu da čokolada pocuri preko ivica nadole. Glazuru ne stavljati preko toplog šama.
(Kurir.rs/Zadovoljna.rs)
Bonus video: