Ratluk je starinska poslastica koja se topi se u ustima, a najbolje ide uz kafu. Ova orijentalna poslastica stigla nam je iz Turske, još u 15. veku, a u prevodu na srpski rahat lokum znači "zadovoljstvo za grlo". Danas, iako se ne služi toliko često, retko ko može da mu odoli. Ratluk ima mnoštvo različitih ukusa - pravi se sa ružom, kokosom, bademima, pistaćima, orasima.
Profimedia
Sastojci:
- 380 ml vode
- 300g šećera
- 250 ml soka od pomorandže
- 140 grama kukuruznog skroba
- 3 kašike soka od limuna
- za posipanje 3 kašike kukuruznog skroba i 1 kašika šećera.
Profimedia
Priprema:
- Pomešajte vodu, sok od pomorandže i šećer pa im dodajte i kukuruzni skrob.
- Sve to stavite na ringlu i neprestano mešajte dok se sve ne zgusne kao puding.
- Masu skinite sa ringle pa joj dodajte 3 kašike soka od limuna pa sve još dobro izmešajte.
- Pustite da se ohladi, a onda masu isecite na kocke.
- Uživajte!
(Kurir.rs/Informer)