Tokom Velikogospojinskog posta dozvoljena je samo hrana na vodi, uz izuzetak nedelje kad su dozvoljeni ulje i vino.
Gospojinski post se smatra jednim od najtežih, jer se najveći broj dana može jesti samo hrana na vodi.
Međutim, doba u kojem se praktikuje olakšava post mnogima, zahvaljujući činjenici da je puna sezona svežeg voća i povrća. O najvećim greškama i preporukama za obroke tokom ovog posta govorila je nutricionistkinja Branka Mirković.
- Preterivanje sa ugljenim hidratima može da bude greška - upozorila je Branka gostujući na TV Prva.
- Premda se ne može ništa strašno dogoditi za samo dve nedelje koliko post traje, ipak bih savetovala da se pažljivo kombinuju namirnice.
Za doručak, nutricionistkinja preporučuje bananu sa malo oraha, a tokom dana treba jesti više malih obroka.
- Post to dozvoljava, a za organizam je ovakva ishrana daleko lakša - objašnjava Branka.
Treba uključiti kuvane žitarice, naročito pšenicu i kukuruz, a od orašastih plodova se mogu napraviti izvrsni premazi. Umesto odlaska u pekaru, Branka predlaže da se pronađe dobra prodavnica zdrave hrane.
- U takvim radnjama ćete naći, recimo, puter od lešnika ili oraha, a to su odlični izvori masnoće za ovaj post. Namažite takav puter u tanjem sloju na kriške jabuke i dobićete izvanrednu užinu - predlaže.
Ona ne savetuje upotrebu presnog voća i povrća osobama sa osetljivim organima za varenje. Jednake hranljive sastojke sačuvaćete i ako se plodovi na kratko probare na tihoj vatri, a biće lakše svarljivi.
Podsetimo, za pravoslavne hrišćanske vernike 14. avgusta je počeo dvonedeljni Gospojinski post koji traje do 28. avgusta, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo.
Kurir.rs
Bonus video: