U selu Tavankut pored Subotice, održano je takmičenje u kuvanju tradicionalnog srpskog jela - pasulja.
Učestvovale su mnogobrojne ekipe sa severa Srbije, uglavnom sastavljene od muških članova, za koje kažu da su u pripremi pasulja vični poput čuvenog kuvara Steve Karapandže.
Učesnici su ispričali šta jedan dobar pasulj treba da sadrži da bi bio izuzetan a reporteri Kurir televizije otkrili su od sagovornika na takmičenju da je, ipak, samo jedan sastojak presudan - da ga muškarac sprema.
- Meso treba da bude domaće dimljeno, da pusti sve sokove i da se sjedini sa pasuljem, koji se posle dugo krčka. Žene nemaju strpljenja da kuvaju tako dugo kao muškarci - kaže jedan učesnik Pasuljijade.
Dok jedni pasulj ne mogu da zamisle bez mesa, drugi su navikli i najviše vole onaj posni sa povrćem.
- Moja deca su moj recept, a ona kažu da ja bolje kuvam od žene. Žene nemaju strpljenja da kuvaju tako dugo kao muškarci, zato su muškarci bolji kuvari nego žene - smeje se sagovornik Kurir televizije.
Iako je nemoguće dokazati ovu tvrdnju, ipak je najbolji pasulj onaj koji "legne" na gladan stomak.
Kurir.rs