SUĐENJE DARKU ŠARIĆU Negirao optužbe: Ovde se zna svaki moj korak, kad ručam, kad šetam, kad sam dobio sina

Ana Paunković, Nenad Kostić

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima koji se terete da su bili pripadnici kriminalne grupe, koju je prema navodima optužnice, on organizovao u vreme dok je boravio u pritvoru zbog postupka za šverc kokaina.

13.36 - Odluka

Sudija Zoran Šešić saopštio je da je veće odbilo sve predloge, osim za policajca Duška Mirkovića kome se ukida kućni pritvor.

- Za ostale, kao i za Šarića, moramo da obavimo još neke provere - saopštio je sudija i sledeće suđenje zakazao za 25. i 26. septembar.

U nastavku suđenja, kako je saopštio sudija, biće izvođeni pisani dokazi.

13.05 - Advokati se javili za reč

Pošto je završeno iznošenje odbrana, za reč se javio advokat Danilo Šarić, branilac Darka Šarića koji je od sudskog veća zatražio da Šarić bude upućen na izdržavanje kazne zatvora u predmetu za šverc kokaina.

- Postoji pravosnažna presuda i odluka Trećeg suda kojom je upućen na izdržavanje kazne. Drugi okrivljeni su već upućeni, a on još nije. Napomenuo bih da u skladu sa zakonom, okrivljenim i pre pravosnažnosti presude ukoliko izrazi želju, može da bude upućen. Podnosim molbu da mu formalno ukinete pritvor kako bi mogao da bude upućen na izdržavanje kazne - zatražio je advokat od veća da Šariću ukine pritvor i odmah ga uputi u zatvor u kom bi služio kaznu od 14 godina zatvora za šverc kokaina.

Advokat Danilo Šarić je naveo da bi odluka o ukidanju pritvora bila samo formalna i da bi njegovo prisustvo u ovom postupku moglo da se obezbedi.

Za reč se javio i drugi Šarićev advokat, Dalibor Katančević.

- Darko Šarić bi imao da izdrži još pet godina zatvora. On bi bio u zatvorskim uslovima i ne znam ko bi mogao da poveruje da bi mogao da nastavi vršenje krivičnih dela, jer bi bio upućen u strožiji režim - dodao je Katančević i napomenuo da ne shvata da se nekome ko želi da ide u zatvor da služi kaznu, to ne omogućava.

Advokat Veljko Delibašić je zatražio da se pritvor ukine policajcima Danilu Stojanoviću i Milutinu Radovanoviću.

- Oni su suspendovani, a nikada nisu osuđivani, već nagrađivani policajci i ne postoji opasnost od vršenja krivičnog dela. Što se tiče bekstva, kada je počela akcija u ovom predmetu Danilo Stojanović je bio kod rodbine u Croj Gori i u novinama je pročitao da se za njim traga. Otišao je sam u crnogorsku policiju, ali niko ga tada nije tražio. Tek kada je stigao nalog, on je pritvoren i tražio je da po ubrzanom postupku bude izručen. Radovanović je sam došao u tužilaštvo, iako sam ga ja savetovao da ne dolazi do okončanja postupka. Ukoliko ne ukinete pritvor, odredite im meru napuštanja stana uz elektronski nadzor, a ako ni to ne prihvatate ja kao branilac nudim jemstvo od po 10.000 evra za Stojanovića i Radovanovića - rekao je Delibašić i pojasnio da su policajci suspendovani do okončanja krivičnog postupka.

Advokat Nikola Dumnić je od suda zatražio da ukine pritvor Urošu Radovanoviću i da mu odredi meru zabrane napuštanja prostorija u kojima stanuje.

Advokat Olivera Đorđević, branilac Dejana Lazarevića zatražila je da mu sud ukine meru zabrane napuštanja stana, odnosno kućnog pritvora.

Advokat Milenko Cvijović je zatražio da suspendovanom policajcu Dušku Mirkoviću bude ukinut kućni pritvor, navodeći da on ne vože više da uđe u SBPOK ni da uzme lične stvari, pa da ne stoji da može da ponovi delo.

Sudsko veće se povuklo da odluči o predlozima odbrane.

13.00 - Odbranu iznosi optuženi huligan Uroš Radovanović

Odbranu ću iznositi poslednji optuženi koji je u sudnici, huligan Uroš Radovanović, koji se ranije prezivao Mišić.

Podsetimo, sedmorica optuženih su u bekstvu i sudi im se u odsustvu.

- Ovaj predmet je združen sa predmetom koji se vodio u Valjevu. Ja sam uhapšen 29. septembra 2021. i od tada sam u pritvoru zbog nekog navodnog bacanja bombe. Netačno je da sam ja nekome čuvao stražu dok je bacao bombu. Ne postoji nikakav snimak, a ako postoji, ja vas pozivam da obavite antropološko veštačenje da vidite da to nisam ja. Poznajem samo Aleksandra Boškovića i Stefana Andredijića, ostale ne poznajem uopšte. Garderoba koja mi je navodno oduzeta tada, uopšte ne pripada meni, što se vidi i po veličini. Ja nisam primao nikakve naloge niti sam imao bilo kakve zadatke od bilo kakve kriminalne grupe - bio je kratak Uroš Radovanović.

12.45 - Odbranu sledeći iznosi optuženi Duško Mirković

- Nisam izvršio krivična dela koja mi se stavljaju na teret. Činjenica je da poznajem Dejana Lazarevića, pre svega kao zaljubljenika u fudbal. Moj sin je trenirao fudbal u BASK klubu koji je od Bojana Radvanovića preuzeo Dejan Lazarević - naveo je optuženi Mirković koji je rekao da je imao samo dva kontakta sa Lazarevićem, prvi put kada su dogovarali da se postavi bilbord kod BASK-a i drugi put kada su dogovarali sa Bojanom Radovanovićem oko prodaje "golfa", koji su prvo navodno dali Radovanoviću a potom kada je njegov sin napravio incident, predali prijateljici Dejana Lazarevića.

- Moj kontakt sa Lazarevićem je bio površan, 2020. tada nije bezbednosno interesantan. Ja sam policijski službenik o odseku za suzbijanje oružja, učestvovao sam u formiranju UBPOK. Znam velike, bitne informacije i smatram da sam zbog toga lišen slobode - rekao je Mirković koji je počeo da gubi dah tokom izlaganja, ali na pitanje da li mu je dobro, rekao je da je to zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

- Ja skaj telefon nisam imao, niti sam ga koristio - dodao je ovaj optuženi policajac.

12.10 - Optuženi Milutin Radovanović izašao je za govornicu

- Nisam kriv ni za jedno krivično delo koje mi je stavljeno na teret. Za ovih 16 meseci nisam imao mogućnost da kažem bilo šta o sebi, stvorena je slika o meni da sam prljavi policajac. Dokazaću da nisam član kriminalne grupe i da nisam prljavi policajac. Isti ljudi koji su mi ovo uradili, osim što su pokušali da mi unište karijeru, ugrozili su život meni i mojoj porodici. Radio sam u vreme četiri ministra, bio sam operativac u službi za kriminalističko-operativne poslove, načelnik devet odeljenja, bio sam nagrađivan više puta, imao sam rezultate iznad proseka. Oženjen sam, imam dvoje male dece koja čekaju da dođem kući. Ja sam rođen u Beogradu, iz dobrostojeće sam porodice, nisam imao potrebe da se bavim kriminalom, a nisam tako ni vaspitan. Nisam učinio šta mi je stavljeno na teret,sve sam radio u interesu službe i države. U to vreme sam bio zamenik načelnika službe za kriminalno-obaveštajne poslove - počeo je izlaganje optuženi policajac.

On je kao i njegov kolega naveo da mu je deo posla i da pridobiju ljude da sarađuju sa njima.

- Tvrdim da preko mene niko nije preusmeravao istrage, da nikada nikome nisam dostavljao strogo poverljive podatke o otvorenim istragama. Darko Šarić, napominjem, mi nikada nije dao nikakav nalog, niti sam sa njim imao bilo kakvu komunikaciju. NIje istina ni da mi je Danilo Odović dao bilo kakav telefon, pa ni onaj sa skaj aplikacijom. Nikada nisam koristio skaj niti mi je Odović bilo šta dao - negirao je on navode optužnice.

U nastavku izlaganja je negirao da je informacije dostavljao optuženom Aleksandru Boškoviću i od njega dobijao novac.

- Dalibora Ristića u životu nisam video ni čuo, pa nisam na njega mogao da vršim ni uticaj. Nisam vršio bilo kakav uticaj na istragu, niti je to uopšte moguće na počeku neke istrage. Svaku informaciju pa i tu koja je dobijena, da je Dalibor Ristić izvršio krivično delo po nalogu Joksovića, morate da proverite - rekao je on ponavljajući da nije uticao na istragu, već samo u sklopu nje kontaktirao policiju u Valjevu.

- Darko Šarić, Duško Šarić, Danilo Odović i Aleksandar Bošković me nisu podstrekavali da uradim bilo šta, nisu mi nudili bilo kakvu imovinsku korist, niti bih je ja prihvatio - dodao je optuženi Milutin Radovanović, ponavljajući da je bio uveren da je Ristić izvršio krivično delo.

Iznoseći odbranu, naveo je da nikada od optuženih nije dobio ni građevinski materijal ili nameštaj za vikendicu u Sopotu.

On se takođe osvrnuo na deo odbrane koju je prethodno izneo njegov kolega Danilo Stojanović, da su uspostavili kontakte sa navijačkim grupama, tvrdeći da su to odobrili tadašnji ministar Nebojša Stefanović i načelnik UKP Dejan Kovačević.

- Lično sam razgovarao sa ministrom Nebojšom Stefanovićem. On je već bio upoznat sa događajem u Inđiji, kada je 2020. došlo do sukoba navijača Crvene zvede sa saobraćajnom policijom, pred utakmicu Zvezda - Inđija. Objasnio sam mu da imam ideju da možemo to da iskoristimo da im priđemo i on se saglasio. Direktno me uputio na Dejana Kovačevića. Pre toga, napisana je isprava i zavedena kao storo poverljiva, jer sve što služba radi je strogo poverljivo i tajno, kao BIA. S tim papirom sam otišao kod Kovačevića, i on se saglasio i dao mi nalog za dalje postupanje. Sa tom ispravom sam otišao u Staru pazovu, predao je tužiocu, objasnio zašto su nam potrebni navijači i on se saglasio sa svim. U tom dogovoru sa glavnim tužiocem Nikolićem, ja sam kontaktirao načelnika policije Stara pazova da mu objasnim - negirao je navode optužbe koji se odnose na to da je nezakonito posredovao da se iz pritvora pusti navijač Uroš Radovanović, koji se ranije prezivao Mišić.

Mišić je javnosti, podsetimo, postao poznat kada je tokom jedne utakmice na tribinama 2007. zapaljenom bakljom napao Žandarma Nebojšu Trajkovića.

- Još jedan primer da je naše postupanje opravdano skroz, iz 2017. Taj jedan kriminalni klan, sa jednog dela tribine je mogao da preuzme tribinu od drugog, pozvali su u pomoć Hrvate, huligane. Šta vam to pokazuje, da kriminalne grupe skreću mnogo veliku pažnju navijačkih grupa i spremni su da sve učine da preuzmu tribinu - osvrnuo se i na incident koji se dogodio pre pet godina tokom utakmice Crvene zvezde i Partizana.

On je potom rekao da optuženog Aleksandra Boškovića poznaje već 10 godina.

- Družili smo se, ali on nije znao da informacije koje nam daje mi prosleđujemo starešinama i pothranjujemo. Mi smo preko njega došli do informacija o Dušku Šariću, koji jeste označen kao bezbednosno-interesantno lice, ali do sada nije bio optužen kao pripadnik kriminalne grupe. Ali, pre bilo kakvog postupanja vezano za Duška Šarića konsultovali smo ministra Nebojšu Stefanovića. Preko Aleksandra Boškovića, upoznajemo Duška Šarića. To je naš posao, da se upoznajemo da bi se kao družili, da bi došli do odnosa druženja i poverenja. Mi smo od Duška Šarića izvlačili inofrmacije, vaćarili smo ga za informacije, i o tome obaveštavali naše pretpostavljene. On kao ni Bošković o tome ništa nisu znali - ispričao je pred sudom optuženi policajac Milutin Radovanović.

- To druženje je kao ljubavna veza, laže se i maže. Duško Šarić je pitao da pomognemo oko dobijanja državljanstva, mi smo rekli "važi, videćemo", to je tako laže se i maže. Pričaju se bajke, to je i u ovom poslu, slično je. Neko oseti, primeti, a neko nikada - opisao je odnos sa rođenim bratom Darka Šarića, koji je u bekstvu i za njijm je raspisana poternica.

Radovanović je potvrdio da je u razgovorima mlađi Šarić pominjao Nebojšu Joksovića "kao prevaranta".

- Što se tiče nameštaja za tu kuću, tvrdim, ni jednu čašu, flašu ili stolicu nam nije kupio niko. Danilo Stojanović i ja smo sve sami, uz svoje porodice kupili i opremili. Ta garnitura, plaćena je 20.000 dinara, da je vidite nebiste je stavili u kancelariju, a ne u kuću - rekao je Radovanović koji je kao i Stojanović.

11.40 - Pauza

Danilo Stojanović završio je sa iznošenjem odbrane, sudsko veće je odredilo pauzu, posle koje će odbranu da iznosi Stojanovićev kolega Milutin Radovanović.

11.15 - Policajac Stojanović i dalje iznosi odbranu

Policajac Stojanović je nastavio da priča o proslavi rođenja ćerke, koju mu je prema optužnici platio Šarić. On je rekao da se slavilo, da je bilo žive muzike.

- Račun je bio oko 90.000 a ne 3.000 evra kako se navodi. Da je bio toliki značilo bi da je bilo 250 evra po osobi, pa toliko ne košta ni u najskupljim hotelima. Ja sam platio račun. Znam da sam kod sebe imao oko 100.000 dinara. Kad već moram da se bavim ovim glupostima, moram da kažem, ko još pozove nekoga da časti za rođenje ćerke a da mu plati neko drugi - rekao je optuženi i nastavio izlaganje o optužbama da mu je Darko Šarić kupio nameštaj za vikendicu.

- Obe garniture i građevinski materijal smo platili Milutin Radovanović i ja. Jedna manja je bila polovna. Što se tiče veće garniture, kupili smo je u salonu nameštaja, pomogao mi je moj drug i kolega iz Novog Pazara, on je prijatelj sa vlasnikom salona i zvao sam ga da pitam da li može da nam obezbedi popust i da garnitura bude plaćena na rate. Milutin i ja smo otišli u salon, sećam se da je račun uzeo Milutin, da smo je kupili na rate. Što se tiče keramike, jedan deo sam nabavio ja preko brata od strica iz Berana - nastavio je izlaganje, ali ga je sudija prekinuo i objasnio mu da "nije važno kako su nabavili nego od čega su platili".

- Moj brat nas je uputio na magacin u Dobanovcima, pozvali smo Aleksandra Boškovića da nam pomogne da nam neko to prebaci. Pomogao je čovek i da istovarimo, popili smo i tri rakije. To smo platili Milutin i ja, bila je neka minorna cifra, jer su to bile pločice koje su tu dugo stajale u tom magacinu, bile su razbacane. U optužnici se navodi i brutalna laž da smo zvali predsednika opštine Vladana Lukića da utičemo da se da neka građevinska dozvola, jer ništa mi nismo gradili. Sve što smo sređivali nismo gradili, već je bilo tu, nikakvu dozvolu od opštine Sopot nismo trražili - nastavio je optuženi i dodao da će se još osvrnuti na navijače.

- Rešenjima Nebojše Stafanovića, načelnika UKP Dejana Kovačevića i direktora Vladimira Rebića bile su formirane dve radne grupe prema navijačima. Miutin i ja smo imali neke svoje pozicije u svim navijačkim grupama i došli smo do operativnih informacija da tvrenja između navijačkih grupa Zvezde i Partizana mogu da eksaliraju. Dat je nalog da pojačamo operativno dejstvo. Radilo se o organizovanim navijačiku grupama sa bezbednosnom kulturom, pa smo pokušavali na druge načine da dođemo do informacija - gde slave rođendane dece, gde treniraju da bismo mogli da im priđemo pod izgovorom zajedničkih interesovanja - nastavio je detaljno izlaganje o tome kako su se približavali pripadnicima navijačkih grupa koje su, kako je naveo, planirali da opserviraju.

- Kontakte smo vremenom produbljivali, naročito je teško bilo da se približimo navijačima Crvene zvezde, ježili su se na to da neko iz službe sedi sa njima. Uspeli smo da napravimo neke kontakte i neka nova uporišta. Isto i sa Partizanovim navijačkim frakcijama, moram da napomenem, suprotstavljen Principima. Sve smo to izložili ministru i načelniku UKP. i da zatražili da se stave na mere, ali njihov i Rebićev stav je bio da se gase i ukidaju naše grupe koje su se bavile tim operativnim obradama. Milutin i ja smo sebe prikazivali pred njima kao atipične policajce, koji idu na utakmice, Milutinom profil je čak bio bliži da sa njima razgovara, jer je tu iz Beograda. Mi smo nastavili rad bez obzira na gašenje tih radnih grupa, izveštavali smo rukovodstvo i komunicirali i sa BIA, odnsono sa Markom Parezanovićem,načelnikom sektora za bezbednost u BIA. Saznali smo da su navijači rezigirani prema našoj državi jer ne štiti dovoljno crkvu i naš narod u Crnoj gori i da su čak planirali da se priključe litijama u Crnoj Gori. Međutim, saznali smo od naših operativnih veza u Crnoj Gori da to zna i ANB i da planiraju da ih pohapse na granici i to prikažu kao pokušaj destabilizacije Crne Gore od stane Srbije - izneo je u svojoj odbrani Danilo Stojanović tvrdeći da su osujetili taj pokušaj tako što su "pustili dezinformacije kako bi preusmerili taj odlazak u Crnoj Gori na održavanje mirnih prostesta podrške u Beogradu".

- Ovo je minijaturna prezentacija da sam radio svoj posao - zaključio je on.

10.48 - Policajac Stojanović za iznosi odbranu

Sledeći je za govornicu izašao policajac Danilo Stojanović, koji ranije nije iznosio odbranu.

- Ja sam Danilo Stojanović, pukovnik srpske policije, već 17 meseci u pritvoru za nešto što nisam učinio. Nisam oslobođen čuvanja tajne i javnost nije isključena, tako da ću delimično izneti odbranu. Želim da prvo iznesem svoju biografiju, jer sam bio žrtva medijskog linča, da biste znali ko stoji ispred vas. Poštovani sude, pred vama, javnosti Srbije, počinjem životnu bitku za moju, čast moje porodice i potomaka. Spreman sam da u tome istrajem po cenu života - počeo je izlaganje Stojanović i počeo sa iznošenjem biografije.

- Rođen sam u Beranama, u čestitoj porodici, majka je penzionsana bankarka, otac moj uzor bio je čelnik DB, prisilno penzionisan jer je satanizovan od strane Mila Đukanovića jer nije želeo da pristane na ono što je tražio, nastavio je progon njega i porodice zbog čega sam ja službovao u Srbiji a ne Crnoj Gori. Završio sam gimnaziju, zatim Policijsku akademiju u Beogradu sa prosekom preko 8, počeo sam kao komandir stanice na Voždovcu, pomoćnik komandira na Paliluti, obaveštajac u službi da prikrivene islednike, oficir za bezbednost u kabinetu Milorada Veljovića, član radne grupe koja je sprečila ubistvo tada predsednika Vlade, sada predsednika Aleksandra Vučića. To je slučaj koji nije medijski eksponiran - nastavio je Stojanić i dodao na kojim je mestima još radio do hapšenja uključujući i kabinet direktnora Vladimir Rebića a onda dodao:

- Za ovo što mi je učinjeno neko će morati debelo da odgovara, ne mislim na vas sudsko veće - rekao je on i nastavio da govori o tome da je nagrađivan 15 puta, da je završio brojne kurseve tokom karijere kako u organizaciji srpskih službi bezbednosti, tako i u FBI, Švedskoj , Nemačkoj, kao i da je dobio preporuke za postavljanje na visoke diplomatkse funkcije.

- Nisam prljavi policajac, nego sam na čast i ponos države i službe. Što se tiče službe za kriminalističko-obaveštajne poslove u kojoj sam radio, radi sam samo svoj posao. Ona je samostalna služba u upravi kriminalističke policije i ona se bavi prikupljam informacija. Specijalnost joj je da do saznanja dolazi samo preko operativnih veza, informatora ili doušnika. Ova služba je BIA u malom u okviru MUP-a. Zadatak operativaca je da identifikuju lice, saznaju sve o njemu, stupe u kontakt sa njim, zadobiju poverenje i uspostave odnos saradnje kako bi na kraju došli do informacija do kojih inače konvencionalnim metodama nebi mogli da dođu. Tako se dobijaju jače, ekskluzivnije informacije. Faktički, sa jednom kategorijom se stvara ugovorni odnos, gde ta operativna veza ima prava da bude nagrađena ako donese dobru informacije, da bude plaćena, čak i da ukoliko bude recimo ubijena da troškove sahrane snosi MUP. Dakle, postoji prijateljska veza, prijatelj, drug od kog možete da saznate, informator i operativna veza. Imena tih lica se ne otkrivaju nikada nikome, ni kada vas puste niz vodu. Operativne veze traju zauvek, nisu vlasništvo naše lično, nego države Srbije, to znači kada se ode u penziju, prenosi se na mlađe kolege - nastavio je izlaganje pred sudom optuženi policajac.

Služba za kriminalističko-operativne poslove, kako je naveo, je jedina specijalizovana za obavljanje takvih poslova i bez nje nije moguće ubaciti prikrivene islednike u predmete.

Stojanović se potom osvrnuo na primer ruskog obaveštajca iz Drugog svetskog rata, koji je za tri minuta rešio ishod tog rata.

- Ja nisam vršio krivična dela, radio sam posao u interesu države i službe. Prikupljao sam saznanja, prosleđivao ih rukovodiocima i najvišim oranima vlasti ove države. To bi sudija bilo kao da vama sude zbog toga što ste pred sudom otvorili glavni pretres protiv neke grupe. Nikada nisam bio član kriminalne grupe, niti sam znao da je postojao bilo kakav plan. Nikada niko preko mene nije usmeravao neku istragu da se usmeri na osobe koje nisu krive. Niti sam dostavljao podatke o radnjama policijskih službenika, posebno naglašavam da mi Darko Šarić nije davao nikakve informacije, niti sam komunicirao sa njim. Nije tačno da mi je Danilo Odović dao neki skaj telefon. Skaj je za mene kao neki fantom kog biste s maskom doveli ovde, nema ni jedne jedine moje poruke da sam nekome nešto posao. Nikakve informacije iz BIA niti MUP nisam dostavljao Aleksandru Boškoviću, nisam vršio bilo kakav uticaj na Dalibora Ristića niti stupao u kontakt sa policijom u Valjevu da usmerim istragu u pogrešnom smeru. Poseno želim da naglasim da nisam primao novac od Darka Šarića niti bilo koga drugog - negirao je navode optužnice policajac.

On je naveo da ga braća Darko i Duško Šarić nisu podstrekavali ni na šta, niti bi ikada na to pristao i da jesu.

- Nisu mi obećavali ni Darko i Duško Šarić i Aleksandar Bošković nikakav novac, pa nisam mogao ni da ga prihvatim. Posebno naglašavam da mi Bošković nikada nije dao neki novac, niti obezbedio građevinski materijal i nameštaj za vikendicu na Kosmaju - relao je optuženi Stojanović.

- Želim da kažem da su protiv dvojice visokih starešina službe unutrašnje kontrole podnete krivične prijave i da su smenjeni upravo iz razloga što su podnosili lažen krivične prijave protiv policajaca. Što se tiče proslave rođenja ćere, nije tačno da mi je Darko Šarić platio bilo šta. Milutin Radovanović i ja smo po rođenju moje ćerke nazdravljali na splavu, tada mi je palo na pamet da tu proslavim. Pitao sam, rekli su da može i rekao sam da ostave par stolova, a da ću im javiti kada odlučim koliko će ljudi biti na proslavi. Dok smo sedeli, svratio je prisutni Aleksandar Bošković, pozvao sam ga na proslavu uz ogradu da ću mu još javiti gde će biti. Uveče sam napravio spisak, bilo je oko 15 ljudi, nisam imao broj splava, pa sam zamolio da on rezerviše - nastavio je izlaganje, ali ga je sudija prekinuo pitanjem odakle poznaje Boškovića.

- To je ono o čemu ne mogu da govorim - rekao je policajac.

10.47 - Optuženi Aleksandar Bošković je sledeći koji iznosi odbranu

- Ja jedino što mogu da kažem je da nisam kriv. Ni jedno krivično delo nisam izvršio, nemam od čega da se branim. Bilo kakav telefon sa šifrovanom aplikacijom nije pronađen kod mene. Kunem se časnim krstom, ni jednu lošu stvar nisam učinio, nisam kriv - kratak je bio i Bošković.

10.45 - Optuženi Danilo Odović za govornicom

Za govornicu je izašao optuženi Danilo Odović, koji u tužilaštvu nije iznosio odbranu.

- Nisam kriv, nisam član nikakve organizovane kriminalne grupe niti imam pojma da je bilo ko ovde član kriminalne grupe. Nisam koristio skaj telefon. Stavlja mi se na teret da sam nekoga pratio, da sam nosio novac, ništa od toga nisam radio. Jednostavno, ja nemam od čega da se branim i samim tim u ovoj fazi postupka ne bih ogovarao ni na pitanja, jer nikakva saznanja o tome što mi se stavlja na teret ja nemam - kratko je reko Odović i doda da nikada nije koristio skaj telefon niti mu je on pronađen.

10.26 - Odbranu iznosi nekadašnji Šarićev advokat

Drugi odbranu iznosi Šarićev nekadašnji advokat Dejan Lazarević, koji je na početku rekao da je Šarića branio osam godina i da je ponosan na to.

- U toku tih postupaka osam godina, prikupljao sam dokaze, bilo je dosta nezakonitosti i više puta sam i prezentovao sudu i tražio izuzeća zbog brojnih nezakonitosti. Jedno od tih potupanja mene kao branioca je sada u optužnici, da sam na glavnom pretresu izneo poverljive informacije - počeo je izlaganje Dejan Lazarević.

On je naveo da je početkom maja 2020. Goran Nikolašević došao kod njega i rekao mu da je iz policije saznao da tri lica pripremaju njegovu likvidaciju.

- Rekao je da su to Cvetinović, Joksović i Ristić Dalibor. Nisam mu verovao jer mi je zvučalo nemoguće da mu to kaže načelnik kriminalističke policije u Valjevu. Sutradan smo otišli kod načelnika, rekao je da je istina, da je dobio to službenim putem iz Loznice, da je Dalibor Ristić koji je tada vođen kao doušnik policije, došao i rekao. Da je plan bio da Nikolaševića dignu u vazduh kada bude vozio, i rekli su mu da Nikolašević ne vozi u automobilu suprugu i dete. Na moje pitanje kako to tako kažu u tom trenutku kažu oštećenom, rekli su da mu to kažu da bi vodio računa i da su u tome obavestili Tužilaštvo za organizovani kriminal. Podneo sam zahtev i uzeo spise - nastavio je optuženi Lazaravić.

Ana Paunković, Nemanja Nikolić 
foto: Ana Paunković, Nemanja Nikolić

Prema negovim rečima, predmet je šetao od TOK-a do tužilaštva u Valjevu.

- To se sve dešavalo u toku maja i ja sam dobijao od TOK spise, na osnovu toga sam postupao i radio. Nikolašević je čovek koji voli svakodnevno da rešava probleme, da diže na malo viši nivo i on je anagažovao još nekoliko advokata. Dobijao sam informacije iz TO, tužilaštva u Valjevu, prezentovao sam na glavnom pretresu - dodao je Lazarević.

On je naveo i da je Dalibor Ristić pisao neku ručnu izjavu koju je dostavio Nikolaševiću i da je zbog toga bio opserviran tokom postupka za šverc kokaina.

- Navodi tužilaštva da sam ja sprečio da se vodi postupak protiv Darka Šarića, da li mislite da sam ja kao advokat mogao da sprečim da se vodi postupak protiv nekoga? - rekao je Lazarević i dodao da je on kao advokat koji je Šarića zastupak podnosio podneske, pisao tužilaštvu, tražio izuzeće.

- To je ono što sam hteo da kažem, sve ostalo ću reći posle davanja odbrana okrivljenih kojima sam bio advokat, da ne bih došao u situaciju da odajem neke tajne. Hoću da naglasim i da sam lišen slobode u svojoj kancelariji, ne daj bože da se desi više i jednom advokatu u Srbiji. Policajaci su bili izuzetno korektni, ja u kancelariji imam oko 240 predmeta, uzimali su predmete, zvali su postupajućeg tužica, rekao je da se vrše pretresi. Fotografisali su sve, uključujući i ono što se tiče drugog predmeta, Veljka Belivuka, predlozi odbrana i alibi. Rekao sam im da to ne smeju da rade, rekli su da prvi put hapse advokata. Nemam šta da krijem, nema šta da me diskredituje ni u vezi ovog ni u vezi drugih predmeta. Posle par meseci su mi vraćeni predmeti - osvrnuo se i na dan hapšena u aprilu prošle godine.

Dejan Lazarević je rekao da za sada neće odgovarati na pitanja da ne bi "diskreditovao nekog od drugih optuženih ili svedoka".

- Gledam vas u oči i kažem, nikakve poruke preko skaja nisam razmenjivao. Mislio sam da me hapse zbog drugog predmeta, ponudili su mi poligraf, pristao sam ali na kraju nisu dozvolili. Časno sam branio Darka Šarića, ponosan sam na to, takvog čoveka nisam upoznao u životu. Dobar čovek koji samo zna da kritikuje, ali to ću sačuvati da pričam svojim unucima. Branio sam ga, ali što on kaže "kako si me branio, dobio sam 15 godina". Skaj nisam koristio, niti je skaj aparat pronađen kod mene - završio je izlaganje Dejan Lazarević.

10.20 - Šarić izneo odbranu, odgovara na pitanja

Šarić je potom počeo da odgovara na pitanja, prvo je bilo da koliko je bio u pritvoru i da li mu je pronađen telefon.

- Izašao sam iz pritvora pred novu godinu, dok sam bio u pritvoru bilo je stotine pretresa, jednom mesečno su nas skidali do gole kože, nikada mi nikakav telefon nije pronađen. Kada sam uhapšen u kući ponovo u aprilu, pronađen je moj telefon, ja sam ga otključao, ni tada nisam imao skaj - završio je Šarić.

10.15 - Šarić iznosi odbranu

Sudija Zoran Šešić pozvao je Darka Šarića da izađe za sudsku govornicu i iznese odbranu.

- Što se tiče krivičnih dela koja su mi stavljena na teret, nisam kriv ni po jednoj tački optužnice. Cela se optužnica svodi na tvrdnju tužilaštva da sam nešto pisao, a nema ni jednog dokaza da sam nešto pisao. Šta ja tu mogu da kažem osim da ja nisam autor tih poruka. Nisam koristio telefon u tom periodu, niti sam imao skaj telefon niti sam komunicirao sa tim ljudima. Da je bilo kakav telefon pronađen kod mene, a bio sam tu u pritvoru na 20 metara od glavnog tužioca, znao bih od čega da se branim ovako ne znam - rekao je na početku izlaganja optuženi Šarić.

On je ponovio da nikakav telefon nije imao i da to što tužilac navodi "da je zdrava logika", zapravo nema nikakve logike jer nikada nikakav telefon u njegovoj ćeliji nije pronađen.

- Osvrnuću se na ostale tačke optužnice. Prva tačka je da sam organizovao kriminalnu grupu, nisam organizovao, zna se gde sam bio, pod nadzorom. Zna se i gde sam bio i kad sam šetao i kad sam dobio sina. Sve se znalo. Ono što mogu da kažem je da nikakve naloge nisam dao, niti je bilo ko od optuženih izvršavao moje naloge - nastavo je Šarić i potom se osvrnuo na deo optužnice da je pripremao ubistvo svedoka saradnika Nebojše Joksovića "liči na neki film".

- Neka tužilaštvo pokaže gde je i jedan stan, i jedna čaura, a ne ovo što piše. Ne poznajem ni jednu osobu koja je navedena u optužnici sa to. Poznajem Milana Vučinića, ali s njim poruke nisam razmenjivao. Bio sam i na poligrafu za ovo, ali poligraf izgleda ne važi kada ga prođeš a važi kada padneš - nastavio je on i potom se osvrnuo i na optužbe da je pokušao da preko svedoka u postupku za kokanin Gorana Nikolaševića diskredituje Joksovića.

- Ja sam pokušao da ga diskreditujem na sudu, ali je to ovde nemoguće. Osim toga, taj događaj vezan za paljenje automobila Nikolaševića je dva meseca posle donošenja pravosnažne presude, zašto bih ja diskreditovao svedoka saradnika dva meseca posle pravosnažne presude, nema nikakve logike. Što se tiče policajaca, njih ne poznajem. Nikada nisam preko brata davao nekih 50.000 evra, ne poznajem ljude. Nikakve pare nisam davao ni advokatu Dejanu Lazareviću, samo sam od Dejana čuo da pokreću novi istragu protiv nas, da je čuo u tužilaštvu. Jedini kontakt sam neposredni imao sa Dejanom, jer mi je bio advokat - nastavio je iznošenje odbrane i ponovio da je u to vreme bio u pritvoru i da se o njemu sve znalo.

- Ovde se zna svaki moj korak, kad ručam, kad šetam, kad sam dobio sina. Ako tužilac predoči bilo koje druge dokaze osim skaja, evo ja sam spreman da odgovaram i vama i bilo kome drugom. Ovako, što se tiče skaja, ja nemam šta da odgovaram. Neka tužilac pokaže stan, pare koje sam davao, bilo šta - završio je odbranu Šarić.

Među optuženima koji su na optuženičkoj klupi su i policajci Danilo Stojanović i Milutin Radovanović, kao i navijač Uroš Radovanović koji se nekada prezivao Mišić.

Od 15 optuženih, sedmorica su u bekstvu.

(Kurir.rs/J.S.)