3 DANA ČUVENE MRČAJEVAČKE KUPUSIJADE! Počinje 15. septembra, ovo je program. Dođe po 100.000 gostiju, a potrši se 50 tona kupusa

Fonet Branko Vuckovic

Čuvena Kupusijada održava se već tradicionalno svakog trećeg vikenda u septembru u Mrčajevcima kod Čačka, a to ove godine podrazumeva da će gastronomska manifestacija da traje od 15. do 17. septembra.

Nastala je 2002. godine i takmičarskog je karaktera, a u "svadbarskom kupusu" tokom tri dana uživa prosečno oko 100.000 gostiju, a pripreme se jela od 50 tona kupusa.

Youtube Printscreen 
Kupus se kuva u zemljanim loncimafoto: Youtube Printscreen

U zemljane lonce koji su iznutra podmazani domaćom mašću, slaže se red kiselog kupusa, red junetine, pa opet red kupusa, red svinjetine, još jedan red kupusa, a po njemu ovčetina i sve tako do vrha lonca.

Između slojeva se dodaje slatka i ljuta aleva paprika, lorberov list, crni luk, biber u zrnu i začini koji predstavljaju kulinarsku tajnu svakog takmičara. Smatra se da što je više vrsta mesa u loncu, kupus je bolji. Sve se to krčka na tihoj vatri od bukovih cepanica u trajanju od nekoliko sati (što zavisi od veličine lonca).

Printscreen 
Program Kupusijade u Mrčajevcimafoto: Printscreen

I ovoga puta upriličen je bogat kulturno-umetnički program. Između ostalih, u subotu veče pevaćeRadiša Urošević, dok će u nedelju nakon proglašenja pobednika 20. Kupusijade na binu će izaći Gordana Lazarević.

Još nije poznato koliko će koštati porcija svadbarskog kupusa.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

02:19
"OTKRIO SAM ŠABANA DOK JE JEO PASULJ" Rade Petrović o poznanstvu sa Šaulićem: Okrenuo sam se, a on NE DIŠE Izvor: Kurir TV