STARTAP XENIOS ACADEMY NAGRAĐEN OD STRANE SVETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE UJEDINJENIH NACIJA

Printscreen/YouTube/UNWTO

Startap “Xenios Academy”, na čijem se čelu nalazi Novosađanka Željana Babić, pobedio je u konkurenciji više od 140 kompanija na takmičenju koje je organizovala Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija.

Startap u čijem su rukovodstvu, uz podršku drugih stručnjaka iz sveta, i nekoliko mladih ljudi iz Novog Sada, a koji se bavi najefikasnijom edukacijom zaposlenih u hotelijerstvu i ugostiteljstvu uz pomoć gejmifikacije i veštačke inteligencije, odneo je glavnu nagradu u kategoriji “Buduća tehnologija”.

Printscreen/YouTube/UNWTO 
foto: Printscreen/YouTube kanala UNWTO

Ispred “Xenios Academy”, izvršna direktorka Željana Babić primila je glavnu nagradu u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, a tokom obeležavanja Svetskog dana turizma – 27. septembra, u prisustvu delegacija ministarstava turizma zemalja članica iz celog sveta, kao i drugih preduzetnika i zvaničnika. Dodeli nagrada prisustvovali su i Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija Zurab Pololikašvili i izvršna direktorka te organizacije, Zorica Urošević.

“Ovo nije naša prva glavna nagrada na svetskim takmičenjima, ali svakako jeste najveće i najznačajnije priznanje za naš rad do sada. Biti prepoznat od strane Svetske turističke organizacije na globalnoj sceni kao perspektivna mlada kompanija, u prvoj godini našeg rada, je veliko priznanje za ceo naš mlad tim”, komentar je Babićeve nakon osvajanja nagrade na Svetskom danu turizma u Rijadu.

Xenios Academy 
foto: Xenios Academy

Takmičenje je posebno naglašavalo važnost uloge žena u preduzetništvu i razvoju novih tehnologija.

Svetski dan turizma 2023. predstavlja i poziv na akciju međunarodnoj zajednici, vladama, multilateralnim finansijskim institucijama, razvojnim partnerima i investitorima iz privatnog sektora da se ujedine oko nove strategije investiranja u turizam, navodi se na sajtu Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija.

Xenios Academy