Foto: T. Ilić

O DECI SE BRINE CELE GODINE: Dečja nedelja u lozničkim vrtićima

Srbija

Sportskim aktivnostima mališani iz lozničke Predškolske ustanove ‘’Bambi’’ obeležili su drugi dan ovogodišnje Dečje nedelje koja se održava pod sloganom ‘’Veliko srce dece Srbije“. Tradicionalna manifestacija koja se održava u prvoj sedmici oktobra svečano je otvorena juče u novom obdaništu ‘’Kolibri“ u Lozničkom Polju, koju su posetili pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Tanja Matić Glišić.

foto: T. Ilić

Prema Đokićevim rečima u Loznici se o deci i mladima brine tokom cele godine, ne samo u dane Dečje nedelje kad se posebna pažnja poklanja položaju dece, njihovim potrebama i podseća na odgovornost roditelja i celokupnog društva prema najmlađima i mladima. Đokić je podsetio da je 1966. godine sagrađeno prvo obdanište u Loznici kada je predškolsko vaspitanje i obrazovanje bilo dostupno za tek oko 60 dece, a imalo je dvanaest zaposlenih. Danas na gradskom području postoji šest velikih objekata za smeštaj dece, po jedan u Banji Koviljači i Lešnici kao i više od 30 prostora za celodnevni boravak u lozničkim školama.

foto: T. Ilić

- Usluge PU ‘’Bambi’’ koristi oko 1.900 lozničkih mališana, a roditelji za njihov boravak u vrtiću izdvajaju 20 odsto od ukupnih troškova, s tim da su svih naknada oslobođeni oni sa troje i više dece. Grad naročitu pažnju poklanja deci sa posebnim potrebama i finansira troškove njihovog boravka u objektima gde na kvalitetan način provode vreme. Brine se i o deci iz hraniteljskih porodica, a već nekoliko godina u Loznici postoji usluga ličnog pratioca što je za roditelje velika olakšica. Lokalna samouprava za decu sa posebnim potrebama obezbeđuje udžbenike, a ako su srednjoškolci i besplatan prevoz do škole. Podsetiću da već dve decenije grad finansira najbolje učenike i studente odgovarajućim gradskim nagradama. Naš grad čini sve da deca ovde imaju dobru sadašnjost i sigurnu budućnost i o njima brine svih 365 dana godišnje – kaže Đokić.

U ovogodišnjem programu Dečje nedelje učestvuju svi uzrasti iz PU ‘’Bambi’’ pa je i sada održana trka ‘’Za srećnije detinjstvo“, sutra slede muzičke igre, likovne aktivnosti u četvrtak, dok će u svim objektima u petak biti održan maskenbal.

Kurir.rs/T. I.