Sogan dolma je popularan turski recept, a u pitanju je punjeni crni luk koji se najčešće služi kao predjelo.
Jedno od najpoznatijih, ali i najpopularnijih jela turske kuhinje je i sogan dolma. Ovo je naziv za punjeni crni luk koji turske domaćice često spremaju, a obično se služi kao predjelo, mada mogu da se služe i za ručak.
Ovaj specijalitet punjen je mlevenim mesom i pirinčem, a ako želite da mu poboljšate ukus, možete da dodate i slaninu.
Priprema:
Crni luk kratko blanširajte u ključaloj vodi, nekih 5 minuta. Nakon toga ga prebacite u hladnu vodu. Kada se ohladi pažlijvo vadite list po list iz sredine (prstenove) po mogućstvu da ostanu celi. Spoljne ostavite za punjenje, a unutrašnje iseckajte i propržite na ulju.
Dodajte mlevno meso, seckanu ljutu papričicu, začinite po želji, pa promešajte. Pred kraj dodajte pirinač koji ste prethodno oprali. Lagano napunite krugove od luka i poređajte u šerpu. Vodu pomešajte sa slatkom paprikom, pa sipajte preko luka. Poklopite i krčkajte dok voda ne ispari, potrebno je nekih pola sata.
Napravite zapršku od brašna, paprike i vode, pa sipajte preko i stavite u rernu na 180°C oko 10 minuta.
(Kurir.rs/Receptor)
Bonus video: