Postoje odlični trikovi za lakši način čišćenja pojedinih plodova koji će znatno olakšati mukotrpan proces rezanja i pripreme. Na primer, ako imate naviku da sečete strane kivija, nemojte to da radite.
Ako se često mučite sa čišćenjem voća, isprobajte ove trikove da biste uštedeli vreme i olakšali proces. Postoje načini na koje možete očistiti određeno voće mnogo lakše nego što ste to činili ranije.
Koji je najlakši način za čišćenje voća?
Kivi
Ako imate naviku da sečete strane kivija, nemojte to da radite. Odrežite vrhove, a zatim kašikom izdubite unutrašnjost.
Šipak
Uvek nešto krene naopako kada čistite bar, pa često želite da odustanete. Pokušajte da ga presečete na pola i odvojite polovine. Zatim jednu polovinu nara stavite preko činije i drvenom kašikom udarite o stranu na kojoj je kora da sve 'ispadne'.
Mango
Nemojte guliti mango. Isecite ga po strani uzmite čašu, spojite strane i gurnite ih niz staklo čaše.
Narandža
Velika je verovatnoća da ceo život pogrešno čisitte pomonarandže. Zanimljivo je da narandžu nije potrebno ljuštiti, kao što ste verovatno navikli. Pređite nožem preko cele spoljne strane kore pomorandže, otprilike na pola puta, i samo polako izvucite koru.
Jagode
Odsecanjem vrhova jagoda bacićete polovinu ukusnih bobica. Umesto toga, uzmite slamku, provucite je kroz dno voćke i vrh će otpasti ili ostati na slami.
Lubenica
Lubenica ima toliko kore. Najlakše je prepoloviti je, a zatim svaku polovinu pogoditi tri puta sa obe strane. Zatim kružnim pokretima izdubite svaku polovinu duž kore, a nakon toga počnite da sečete kocke, kao da pravite rešetke po njoj, pa sve sipajte u činiju.
(Kurir.rs/24sata.hr)