PODIGNITE RUSKU SALATU NA VIŠI NIVO: Savršena slana tortu za slavsku trpezu ostaviće vas i vaše goste BEZ DAHA (RECEPT)
Svaka domaćica se trudi kada prirpema slavu da napravi ukusna, ali i dekorativna jela. Na predjelo i slatki sto gosti obraćaju najviše pažnje, a mi vam donosimo recept za slanu tortu sa ruskom salatom koju ćete lako i brzo napraviti. Sa slanim tortama nećete pogrešiti, a ako želite da se razlikuje od drugih, onda izaberite ovaj recept. Umesto da se krompir doda u rusku salatu od njega se pravi dekoracija koja čini ovo slavsko predjelo ukusnijim.
Sastojci:
- 1 konzerva kukuruza
- 250 g tvrdog sira
- 2 šargarepe
- 200 g graška iz konzerve
- 250 g šunke
- 100 g maslina
- 2-3 mlada luka (samo zeleni deo)
- 200 g kisele pavlake
- 200 g majoneza
Za pire krompir:
- 1 kg krompira
- 100 ml pavlake za kuvanje
- majonez
Recept za slanu tortu sa ruskom salatom - slavsko predjelo:
Izrendajte šunku i sir, pa dodajte proceđeni kukuruz, kao i grašak koji ste malo odledili. Dobro promešajte, pa dodajte rendanu šargarepu, seckanu maslinu i zeleni deo mladog luka, a onda dodajte i pavlaku i majonez. Sve dobro sjedinite. U kalup za hleb, koji ste obložili providnom folijom, poređajte tost hleb, pa premažite debelim slojem ruske salate. Tako ređajte sastojke dok sve ne utroštite, a poslednji red neka bude tost hleb. Pokrijte providnom folijom, pa stavite u frižider. Za to vreme skuvajte krompir, pa ga ispasirajte sa pavlakom za kuvanje ili puterom, a onda dodajte malo majoneza i pasirajte dok ne postane kremsta. Slanu tortu izvadite iz kalupa, pa je premažite pire krompirom. Ukrasite slatnu tortu sa ruskom salatom po želji.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)