NASUKANA JEDRILICA KOD BUDVE: Zatekli je napuštenu, a na njoj ispisana ZASTRAŠUJUČA KRATKA PORUKA - plutala čak 455 KM (FOTO)

RINA

Pomorsko operativni centar Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je primio informaciju da se kod tunela kod Rafailovića koji spaja plažu Kamenovo, nalazi jedrilica koja je usled veoma velikih talasa predhodne noći izbačena komplatna na obalu.

- Spasioci UPSUL i pripadnici SGP i CB Budva su izašli na lice mesta i zatekli jedrilicu koja je bila bez posade, odnosno napuštena. Na samom pramcu jedrilice je narandžastvom bojom napisana poruka da se radilo o spašavanju 1. oktobra 2023. godine, rekao je za RINU Žarko Lukšić ispred UPSUL-a.

RINA 
foto: RINA

On potom dodaje da su operateri na pomorsko-operativnom cenrtu odmah kontaktirali Koordinacioni centar traganja i spašavanja na moru MRCC Roma i tražili informacije, vezane za jedrilicu nasukanu na Crnogroskom primorju.

- Potvrđeno je da je italijanska obalska straža imala akciju spašavanja migranata u Jonskom moru na 80 nautičkih milja od italijnske i grčke obale, te je jedrilica napuštena plutala do nasukanja na obalu u Rafailovićima punih jedan mesec i 10 dana, a udaljenost od mesta spašavanje do Rafailovića je neverovatnih 246 nautičkih milja, tačnije 455 kilometara, naglasio je Lukšić.

RINA 
foto: RINA

Ovo je još jedan nestandardan slučaj koji su hrabre ekipe UPSUL-a imale vezano za traganje i spašavanje na moru u 2023. godini.

Kurir.rs/RINA