Ovogodišnja sezona slava je počela, a za nekoliko dana veliki deo domaćistava proslaviće Aranđelovdan. Ako razmišljate koji bi slani rolati mogli da se nađu kao predjelo na vašoj trpezi, mi imamo sjajnu ideju. Bogatog je ukusa, a podloga se pravi od šargarepe i kisele pavlake. U nadev za slani rolat idu kuvana jaja i seckana mirođija. Mirođija daje poseban šmek, a uz nju ide i mladi crni luk. Ovaj recept za slani rolat spoj je omiljenih ukusa i aromatičnih začina.
Sastojci:
Za podlogu:
- 6 jajeta
- 1 kašičica soli
- 100 g kisele pavlake
- 120 g izrendane šargarepe
Za punjenje:
- 5 kuvanih jaja
- 200 g sira tvrdog sira
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1/2 kašičice soli
- biber po ukusu
- 50-60 g majoneza
- 10 g mirođije
- 20 g mladog crnog luka
Recept za slani rolat sa šargarepom, jajima i mirođijom:
Umutite jaja i so, pa dodajte kiselu pavlaku. umutite, pa dodajte izrendanu šargarepu. Smesu rasporedite po pravouganom plehu obloženim pek papirom, pa podlogu za slani rolat pecite na 180°C oko 12-13 minuta. Isecite ivice ali ih ne bacajte, pa ostavite da se podloga ohladi potpuno. Izrendajte tvrdi sir, pa u njega izrendajte beli luk. U sir i beli luk ubacite izrendana kuvana jaja, a potom i so. Dodajte izrendanu šargarepu i sve sjedinite. Iseckajte ivice koje ste odvojili pa i njih ubacite u smesu sa šargarepom. Dodajte biber po ukusu, pa majonez i dobro promešajte. Isekcajte mirođiju i mladi crni luk. Kada se kora ohladi, rasporedite ravnomerno punjenje za slani rolat, pa pospite iseckanom mirođijom i mladim crnim lukom. Polako ga urolajte uz pomoć pek papira, pa ostavite slanirolat zajedno sa njim u frižideru na sat vremena. Secite slanirolat i služite. Preporučujemo i slani rolat sa šunkom i krem sirom.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)