Ako slavite Aranđelovdan u ponedeljak predlažemo jednu sjajnu slanu tortu kao predjelo. Ova slana torta sprema se sa pilećim batacima. Za prvi sloj se ređa rendani krompir, a nakon toga omiljeni namaz - majonez. Slana torta sa piletinom i krompirom ulepšaće vašu trpezu, a ukus će se dopasti svim generacijama.
Sastojci:
- 2-3 barena krompira
- 3-4 dimljena bataka
- 5 kuvanih jaja
- 1 stabljika mladog crnog luka
- 160 g topljenog sira
- 250 g majoneza
- so po ukusu
- biber po ukusu
Recept za slanu tortu sa batacima i krompirom:
Izrendajte ohlađen krompir kao prvi sloj slane torte. Okolo stavite pokretnu ivicu. Pospite soli i bibera po ukusu. Promešajte majonez i biber, pa stavite u špric za kolače. Potom nanesite uz pomoć šprica majonez preko krompira. Skinite kožicu sa bataka, iseckajte ih, pa dodajte preko majoneza. Nanesite ponovo majonez preko bataka. Odvojite žumanca i belanca, pa onda izrendajte preko majoneza najpre žumanca. Promešajte ih blagim pokretom, pa nanesite majonez. Iseckajte stabljike luka (ostavite malo sa strane), pa pospite njima slanu tortu. Topljeni sir najpre stavite u zamrzivač na pola sata, pa i njega izrendajte preko luka. Ponovo dodajte majonez, pa izrendajte belanca na vrh slane torte. Stavite u frižider na par sati. Skinite ivicu oko slane torte i pospite sa malo iseckanih stabljika luka.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)