ukusno

SMOČANI KAČAMAK KAO IZ CRNE GORE: Evo kako se pravi ovo tradicionalno jelo koje su naši stari mnogo voleli (RECEPT)

printscreen YT

Tradicionalni crnogorski kačamak pravi se od brašna, krompira i belog mrsa. Služi se za doručak uz dodatak kiselog mleka. "Smok", odakle i vodi ime za smočani kačamak, pravi se od punomasnog sira i kajmaka, najbolje starog skorupa.

Tajna najboljeg smočanog kačamka je u kolašinskom lisnatom siru, koji se 'lista kao knjiga', a dobija se samo od melaka u određeno doba godine jer zavisi od ispaše sa okolnih planina, pre svega Sinjajevine.

printscreen YT 
foto: Printscreen YT

Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom kačamarom ili tucnjem.

Sastojci:

2 krompira

1 šolja kukuruznog brašna

1 ravna kašičica soli

oko 600 ml vode

800 dl mleka

2 pune kašike starog kajmaka

2 kriške prevrelog sira

Priprema:

Printskrin 
foto: Printskrin

Krompir oljuštite i isecite na manje komade pa stavite u slanu vodu da se kuva. Kad voda provri, dodajte kukuruzno brašno, ali ne mešajte. Neka vri tako 10 ak minuta.

Potom smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko pola sata i manje. Tečnost treba malo da ispari, pa ako je ima previše slobodno malo odlijte.

Drvenom varjačom dobro "istucite" masu da se potpuno sjedine krompir i brašno. Potom sklonite sa ringle na par minuta.

U drugu šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i sir, pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini. U to stavite kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Sklonite sa ringle i servirajte.

(Kurir.rs)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

01:26
VIKTORIJA PRVI PUT PRAVI MEDALJONE U SOSU OD PEČURAKA: Dobila čistu desetku, uz OVAJ recept nemate grešku, SVI ĆE GA OBOŽAVATI! Izvor: Kurir televizija