POSNI NAMAZ OD PEČURAKA I PATLIDŽANA: Ukusna zakuska se jednostavno sprema, a bez problema može da bude doručak ili užina RECEPT

Profimedia

Božićni post je počeo 28. novembra i trajaće narednih 40 dana. Pravoslavni vernici se njime pripremaju za najrodosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista.

Hoće li neko postiti ili ne je verska odluka, a podrazumeva uzdržavanje od određenih namirnica, uglavnom životinjskog porekla. Takođe, post podrazumeva i "isključivanje" loših misli i dela.

Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia 
foto: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovog puta donosimo recept za posni namaz od pečuraka i patlidžana.

Sastojci:

400g pečuraka (šampinjoni, bukovače…),

200g patlidžana,

1 glavica luka,

3 čena belog luka,

so,

biber,

sok od jednog limuna,

1-2dl maslinovog ulja.

Priprema:

Pečurke, patlidžan i luk isecite na manje komade rasporedite u pleh, začinite solju i biberom i prelijte sa malo maslinovog ulja.

Prekrite aluminijumskom folijom tako da sve dobro zatvorite ili poklopite pa pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30-40 min odnosno dok ne omekšaju.

Nakon pečenja prespite u posudu za mešanje da se smalači zajedno sa sokom od pečenja i uz dodavanje maslinovog ulja sve dobro usitniti mikserom.

Profimedia 
foto: Profimedia

Pred kraj dodajte i limunov sok (po malo da bi ukus bio usklađen vašim željama) i dobro promešajte.

Na kraju dodati još soli i bibera ukoliko želite.

Količina upotrebljenog maslinovog ulja, limunovog soka i začina je isključivo na vama.

Namaz ostaviti da se hladi u frižideru barem 1h pre služenja.

U frižideru se može čuvati nekoliko dana.

Ako mu se za to vreme promeni tekstura samo ga promešajte. To se događa jer u namazu nema homogenizatora.

(Kurir.rs/Posna jela)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

02:10
NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno! Izvor: Kurir televizija