Ako se pridržavate Božićnog posta onda vam predlažemo da umesto originalnog recepta isprobate ovaj za posnu gibanicu. Ovo je najčuvenija srpska pita, a posna verzija je jednako ukusna kao i mrsna. Ako ne možete da pronađete posni feta sir, naš predlog je da ga zamenite tofu sirom. Ako volite da jedete pite, onda isprobajte i recept za krompirušu, ali na američki način.
Sastojci:
- 500 g heljdinih kora
- 500 g posnog feta sira (može i mladi tofu sir)
- 150 g posni jogurt
- 2 kašike ulja
- 1/2 kašičice sode bikarbone
Za premaz:
- 200 ml kisele vode
- 50 ml ulja
Recept za posnu gibanicu sa feta sirom:
U posudi izmrvite feta sir (može i tofu), pa sipajte jogurt, ulje, dodajte sodu bikarbonu. Ako je potrebno posolite i pobiberite. Sve dobro sjedinite. U jednoj posudi pomešajte kiselu vodu i ulje. Tepsiju obložite pek papirom i stavite jednu koru da prekrije dno. Premažite kisleom vodom i uljem, pa stavite još jednu koru na isti način. Opet premažite kiselom vodom i uljem. Premažite nadevom od sira i jogurta, pa poređajte koru, premažite kiselom i uljem, kora, premaz od kisele i ulja, zatim ide nadev. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a poslednji red treba da bude kora. Poslednju koru dobro poprskajte premazom od kisele vode i ulja. Pecite posnu gibanicu u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
(Kurir.rs/Stvar ukusa)
Bonus video: