Potrošači u radnjama i na pijacama sve su više izloženi robi niskog ili lošeg kvaliteta, a posebno kada su u pitanju prehrambeni proizvodi. Beli luk spada u jednu od najzdravijih namirnica, naravno, ako je reč o pravom, a ne onom koji je uzgajan na neprirodan način uz dodavanje različitih vrsta pesticida.
Shutterstock
Kako masovna proizvodnja i potrošnja imaju za cilj isključivo profit, a ne zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba, neophodno je obratiti pažnju pri kupovini i znati razliku između prirodno uzgajanih namirnica i onih koji i mogli naneti štetu.
Ovako možete razlikovati pravi od lažnjaka:
- Pravi beli luk ima koren na donjoj strani dok kod lažnog on ne postoji.
- Peteljka na glavi je sastavni deo pravog belog luka.
- Ukoliko stoji duže vreme, beli luk može pustiti zelene izdanke dok se kod lažnog to neće desiti jer je tretiran hemikalijama.
- Prirodni luk je nesimetričnog oblika za razliku od lažnog koji gotovo da ima savršen oblik.
- Ukus pravog belog luka je aromatičan i prirodno ljutkast dok je kod lažnog intenzivan, metalan, a često i gorak.
- Pravi beli luk se teže ljušti i njegova kora se lepi dok se kod lažnog kora skida bez većih poteškoća.
Kurir.rs/ Politika
Bonus video: