Srpski doručak je proglašen najboljim u svetu, a iza sebe je ostavio mnogo poznatiji svetske kuhinje.
Kako stoji na specijalizovanom sajtu za hranu i gurmanluke, Taste Atlasu, ovaj srpski doručak je osvojio prvo mesto na listi od neverovatnih 100 jela.
Da vas ne držimo u neizvesnosti - u pitanju je komplet lepinja. Da, kalorijska bomba iz zapadne Srbije kojoj mnogi ne mogu da odole, na sajtu je dobila ocenu 4,8 od 5 pa se može reći da je ubedljivo izdominirala.
Kako piše na sajtu (što većina Srba već zna) to je lepinja presečena na pola u koju ide bogati sloj kajmaka preliveno jajetom. To se zapeče i prelije pretopom. Svako ko ide na Zlatibor ili prolazi kroz taj kraj počasti se komplet lepinjom, bilo u Užicu, bilo na samom Zlatiboru. Takođe, smatra se da je nastala nešto pre Drugog svetskog rata.
Što se ostalih jela tiče, na drugom mestu je poseban hlepčić Roti kanai koji poreklo vuče sa Tajlanda, Malezije i Indonezije.
Onda sledi brazilski Pao de kueljo (hleb sa sirom9, kukuruzni hleb koji poreklo vuče od afričkih robova, a sir i mleko su zapravo dodati tek kasnije, kada se robovlasnički sistem ugasio.
Četvri su Grci sa njihovom tradicionalnom pitom (Bougatsa), peti Meksikanci sa Ćilakilesom.
Zanimljivo je i da je francuski kroasan tek osmi, a posle njega sledi bosanski burek (sa mesom).
Od ostalih srpskih jela na 27. mestu se našao burek sa sirom, gibanica na 75. Takođe, na ovoj listi je bilo dosta delikatesa i iz Bosne, kao i Hrvatske, Bugarske i Rumunije.
(Kurir.rs/TasteAtlas/T.J.)
Bonus video: