KEČIGA U MAJONEZU S POMFRITOM I SARDINE: Jelovnik sa svadbe Leposave i Nikole iz 1905. izazvao BURU! Za jedno jelo NIKO NIJE ČUO

Shutterstock

Kada organizujemo svadbu jelovnik je jedan od važnijih faktora o kome moramo da razmišljamo. Uglavnom se svi vodimo pravilom "meze, supa, glavno jelo, desert" i uvek biramo slična jela.

Na svadbama ćemo uglavnom imati priliku da jedemo neko suhomesnato i sireve uz rusku salatu i druge mazalice za meze. Dočekaće nas teleća čorbica umesto klasične supe, a glavno jelo će biti roštilj ili neko pečenje. Za dezert ćemo na svadbi tradicionalno imati tortu najčešće od čokolade.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ipak, nije oduvek bilo ovako jednostavno. Internetom trenutno kruži jelovnik sa svadbe iz prošlog veka, tačnije iz 1905. godine na kom se vidi kako je nekada izgledala svadbena trpeza.

- Jelovnik za svatove gospođe i gospodina Leposave i Nikole N. Krstića - ručak na dan venčanja 13. novembra na dan venčanja 1905. godine - piše na jelovniku, a onda sledi spisak jela:

  • Ladna jela: Ajvar - Sardine - Šunke - Salame - Puter
  • Supa: Ragu i brdon šebra
  • Riba: Kečiga s majonezom i tartar sosom; File garniran sa pomfritom, karfiolom i pečurkama
  • Pečenje: Praseće - Ćureće - Pileće
  • Salata: Mešovita
  • Desert: Pite, s jabukama i sirom - Torte - Voće - Kava

Svadba je organizovana u Pivnici "Kolarac", a ono što je mnogima upalo u oči je da na meniju starom sto godina bio pomfrit, pa su se zapitali otkud on tu.

Printscreen Facebook 
foto: Printscreen Facebook

Drugo pitanje koje se nametalo je bilo i kako to da kečiga ide sa majonezom, a velika nepoznanica je bio i brdon šebra, što gotovo niko ne zna šta je. U komentarima se ipak mogao naći odogovr:

- To su vam kao dva trouglića od testa ispečenog kao biskvit koji se stavlja kao prilog za supu. Ne pitajte kako znam jer radim u austrijskoj kuhinji. Sva ta jela kod nas potiču iz Austro-ugarskog perioda, baš sam im skoro pričala o tome.

(Kurir.rs/A.G.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

04:23
KOJE SU PROSEČNE CENE ZA ORGANIZACIJU JEDNE SVADBE? Bubanja: Samo restoran je 9.000 evra, a NEĆETE VEROVATI GDE ODE NAJVIŠE NOVCA Izvor: Kurir TV