MARIJA RAKOČEVIĆ LAUREATKINJA HARTEFAKTOVOG KONKURSA: Za 2023. godinu nagrađena je mlada autorka za dramski tekst "Žena veže rep"

Privatna Arhiva

Marija Rakočević ovogodišnja je pobednica Hartefaktovog konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst na srpskom, hrvatskom, bosanskom, slovenačkom, makedonskom ili crnogorskom jeziku.

Žiri u sastavu Dubravka Vrgoč, predsednica, Molina Udovički Fotez i Biljana Srbljanović nagradio je komad "Žena veže rep".

- Ono što izdvaja ovaj dramski tekst od ostalih nije samo tema diskriminacije i nasilja nad ženama u savremenom svetu već i njegova otvorena dramska forma, koja dopušta najrazličitija scenska iščitavanja i učitavanja. Inovativnost ovog dramskog rukopisa je u njegovoj koncepcijskoj provokativnosti. Bolna tema o kojoj autorka ove drame govori po mnogo čemu je savremena, nažalost je prepoznatljiva i na ovim našim prostorima - navodi se u saopštenju žirija.

Privatna Arhiva 
foto: privatna arhiva

Pravo na učešće u konkursu imali su samo originalni do sada neobjavljivani i neizvođeni radovi, a žiri je posebno izdvojio tekstove: "Migrantkinje" Aleksandre Glovacki, "Jurija Gagarina 69 ili Kad zlo udari" Sare Radojković, "Devet dana" Hane Konsa i "Zendaya ima devet života" Anite Čeko.

Svečana dodela, scensko čitanje i razgovor s dobitnicom biće održani u januaru u HF Kući.

(Kurir.rs)