Još jedna luda noć je iza vas. Međutim, ostali su tragovi u vidu mamurluka. U šali se često kaže da je mamurluk kazna za preterivanje u alkoholu.
Simptomi su svima dobro poznati, ali ipak ljudi su spremni na sve kako bi se rešili glavobolje i mučnine. Sa vama smo već delili recept za čorbu od koje će mamurluk biti kao rukom odnesen, a tu su i neverovatni trikovi koje praktikuju ljudi širom sveta.
Mi vam u nastavku donosimo veoma zanimljive metode za lečenje mamurluka, koja dolaze iz cele Evrope.
Nemačka
Nemci mamurluk zovu "mačje zavijanje" odnosno "katzenjammer" ili "kater", što je zapravo tradicionalno pripremljen poseban doručak koji navodno prija organizmu posle prekomernog unosom alkohola.
"Katerfrühstück" se priprema od marinirane haringe, kiselih krastavaca i crnog luka.
Belgija
U ovoj zemlji u pomoć priskače marinirana riba jede se sa lukom, paprikama, jogurtom i sitnom paprikom.
Poljska
Poljaci piju vodu od kiselih krastavaka, najverovatnije zbog toga što organizmu prija visok sadržaj kalijuma i soli koji obezbeđuju potrebnu nadoknadu elektrolita.
Mađaska
Pojedini Mađri veruju da je vrapčev izmet efikasan protiv mamurluka, ali nikako ne treba gubiti iz vida da se u izmetu većine životinja, pa i vrabaca, verovatno nalaze paraziti.
Irska
Stara irska legenda kaže da se mamurluk najuspešnije leči tako što se zatrpate do vrata u hladan pesak. Ta metoda navodno ubrzava cirkulaciju.
Škotska
Škotski brend gaziranih bezalkoholnih napitaka po imenu "Irn-bru" otklanja posledice mamurluka. U pitanju je kiselkasta, gazirana materija koja je za Škote nacionalno piće, odmah posle viskija.
Engleska
Bilo da je u sendviču ili kao deo kompletnog engleskog doručka (koji se inače sastoji od jaja, slanine, prženog paradajza i pečuraka, tosta sa maslacem, kobasica i zapečenog pasulja, a nekada i od uštipaka od krompira i krvavicom), slanina je obavezan deo jelovnika u Britaniji, nakon praznika.
Rumunija
Čorba od škembića je ranija bila popularna i u Srbiji kao "lek" protiv mamurluka, a sada se u tom svojstvu primenjuje u Rumuniji.
Italija
Italijani deluju preventivno i odmah pripremaju "ponoćnu zakusku", poznatu kao "spaghettata di mezzanotte".
Francuska
Francuzi obožavaju supe i čorbe generalno, pa tako i za mamurluk. Što je čorba slanija, to je bolja, a jedna od najpopularnijih za jutro posle dočeka je "kasule" odnosno tradicionalno jelo od belog pasulja, kobasica, mesa i guščije masti, piše euronews.
(Kurir.rs)
Bonus video: