Približava se Sveti Jovan i svi koji slave su počeli polako da osmišljavaju jelovnik.
Ono što je obavezno na svakoj trpezi je i slavska pogača, a mi predlažemo ovaj recept. Napravite puter-pogaču koja je toliko mekana i ukusna da će je gosti odmah pojesti, a nije previše zahtevna za pripremu. Ono što je čini toliko mekanom su jogurt i puter.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 3 jajeta
- 4 kašike ulja
- 3 kašike grčkog jogurta
- 1 kašika sirćeta
- 700 g brašna
- 1 kašičica soli
- 150 g putera
- susam
Korak 1
Umesite testo
U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe.
Korak 2
Napravite pogaču
Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom.
Korak 3
Pecite pogaču
Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Izvadite, pa premažite puterom i ostavite da se ohladi, pa služite za Svetog Jovana.
(Kurir.rs/Glossy/T.B.)
Bonus video: