Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija
Flija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Potrebno je odvojiti malo vremena, strpljenja i ljubavi, i od par sastojaka nastaje izvanredno ukusna pita!
Flija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.
Priprema:
Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.
Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.
Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, flija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.
Pečenu fliju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.
(Kurir.rs/Stil/T.J.)
Bonus video: