Srpska proja našla se na listi 50 najboljih hlebova na svetu po američkom CNN-u.
Priču o ovom svetski poznatom hlebu ispričali su nam u Novom Sadu, gde su proju pripremali srednjoškolci, budući kuvari i jedna iskusna domaćica.
Milena Skendžić domaćica iz Zrenjanina pravi proju onako kako ju je majka naučila, ali je na taj način kaže nije pravila njena baka:
- Nekada se pravila od čistog kukuruznog brašna ispod kamena od vodenice. Nije bila obogaćena proja kao danas, ljudi su bili siromašni, išlo je samo kukuruzno brašno i griz. Koristila se voda, potom se ostavi na određen period, pa se peče u rerni. To je bio jako tvrd hleb. Proja dobija slast od stvari poput praziluka, blitve, koprive. Potom, ako se doda i jaje, te još nekoliko stvari, ona može da bude svojevrstan komplet obrok.
Jelena Babić učenica srednje škole "Svetozar Miletić" Novi Sad, pričala je o pravljenju moderne proje:
- Proja se nekada koristila kao sirotinjsko jelo, odnosno obrok. Dok danas koristimo kao toplo predjelo. Ide kukuruzno brašno, jaja, griz, jogurt, mladi sir, a možemo dodavati razno povrće, kao i suhomesnate proizvode.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Kurir.rs
Bonus video: