Sa željom da naprave poslasticu koja ne sadrži dodati šećer, a koja je zdrava i ukusna, učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša osmislili su slatki krem od žira.
To je proizvod kojim će se ovi niški srednjoškolci takmičiti na regionalnom nadmetanju učeničkih kompanija.
Iz ove učeničke kompanije, koja se zove "SweetNI", kažu da su na ideju došli kada su shvatili da se na tržištu uglavnom nudi hrana sa dodatim šećerom, čime se povećava njen ukus i produžava vek trajanja.
Izvori lošeg šećera su sokovi, jogurti sa ukusom, kolači, slatkiši, kremovi i većina prerađenih namirnica - kažu ovi srednjoškolci.
- Došli smo na ideju da osmislimo poslasticu koja neće sadrzati dodati šećer, koja će biti hranljiva i zdrava, a istovremeno ukusna. Tako je nastao "SweetNI krem" od žira. Proizvod se sastoji samo od prirodnih sastojaka kao što su brašno od žira, urme, čokolada sa visokim sadržajem kakaa i maslac - objašnjavaju niški đaci.
U njihovom kremu nema, ističu, emulgatora, niti palminog ulja.
Navode da im je misija da ponude zdravu varijantu krema sa visokom hranljivom vrednošću i da upozore na štetnost dodatog šećera u ishrani.
Ovu učeničku kompaniju čini 6 srednjoškolaca - Milica Todorović, Vuk Jovančić, Luka Marković, Anđelija Stevanović, Sonja Vučić i Sara Nešić.
Kurir.rs/Južne vesti
Bonus video: