DUŠKA UZALUD PRISLUŠKIVALI U ZATVORU: Ubio škaljarca na Pagu u zoru, veštaci mu otkrili OVAJ poremećaj, u bolnici pod anestezijom

BETA Zvonko Kučelin

Suđenje 30-godišnjem Dušku Tanaskoviću iz Kragujevca, optuženom za likvidaciju 39-godišnjeg državljanina Crne Gore Gorana Vlaovića na Zrću, na Županijskom sudu u Zadru nastaviće se sutra i prekosutra, nakon što je postupak prekinut u septembru prošle godine.

Predsednica Sudskog veća Ana Brkić prekinula je suđenje nakon što je županijski državni tužilac Ivica Škara zatražio da se zbog novih dokaza optužnica, kojom se Tanasković tereti za ubistvo, prekvalifikuje u onu koja ga tereti za teško ubistvo iz koristoljublja.

Zadarsko tužilaštvo je, naime, prisluškivanjem Tanaskovićeve ćelije u zatvoru u Zadru došlo do tonskih zapisa i transkripata iz kojih je postalo jasno da je u planiranje ubistva na paškom Zrću bilo uključeno više saučesnika i pomagača, a Tanasković je za likvidaciju "škaljarca" Vlaovića trebalo da dobije novčanu nadoknadu. Kako je prisluškivanje naloženo dok je Tanaskoviću suđenje već bilo odmaklo, o tome hoće li te dokaze uvrstiti u spis, odlučivao je Visoki kazneni sud Hrvatske.

Nakon višemesečnog razmatranja, taj je sud, međutim, odlučio da se ti dokazi izdvoje iz spisa kao nezakoniti zbog čega će se Tanaskoviću ipak suditi za ubistvo, a ne teško ubistvo iz koristoljublja za koje je predviđena kazna i do 40 godina.

Youtube/Zadarski. hr, BETA Zvonko Kučelin 
foto: BETA Zvonko Kučelin, YouTube/Zadarski. hr

Sporni su dokazi odbijeni jer nisu koristili za otkrivanje ubice već saučesnika, a Zakon o kaznenom postupku Hrvatske ne dopušta mogućnost određivanja posebnih dokaznih radnji prema osobi koja nije osumnjičena.

Osim što je ranije rekao da nije kriv, Tanasković još nije otkrio motiv za ubistvo Vlaovića, a iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narkoklana na Balkanu - kavačkog i škaljarskog.

Tanasković je optužen da je 25. avgusta 2022. godine u 6.01 sati, na ostvru Pag, ispred noćnog kluba na plaži Katarelac ubio 39-godišnjeg Vlaovića. Odmah nakon pucnjave u pomoć Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred noćnog kluba.

Tanasković u novembru prošle godine prebačen iz zadarskog u splitski zatvor zbog sigurnosnih razloga. Još dok je bio u Zadru, kako se ispostavilo na suđenju, gutao je žilete omotane selotejpom i upaljače.

Printscreen/Instagram 
foto: Printscreen/Instagram

Psihijatri dr Nadica Buzina i dr Goran Arbanas, kao i psiholog Romel Krajačić veštačenjima su ranije ocenili da je Tanasković malo višeg nivoa od prosečnog intelekta, kao i da ne boluje od prave duševne bolesti.

Zaključili su kako njegovo lično i socijalno funkcionisanje upućuje na poremećaj ličnosti disocijalnog tipa, te da ima problema s psihoaktivnim sredstvima. Nije zavisnik već je reč o zloupotrebi. Svojevremeno je uzimao i lek koji se koristi u lečenju svih oblika Parkinsonove bolesti, a nekoliko puta je zbog heteroagresije hospitalizovan uz anesteziju.

Iako je pod uticajem lekova i droge, u šest sati ujutro, ispred noćnog kluba "Noa", na plaži Katarelac na ostvru Pag, Vlaovića ubio hicem u potiljak iz pištolja "glok 77", to nije uticalo na sposobnost njegovog rasuđivanja.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Preneo: R.J.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

ŠKALJARAC UBIJEN PRED OČIMA DETETA ZBOG JEDNE ZABLUDE? Spasić: Moguće da je po sredi porodična osveta, izjava supruge indikativna   Kurir teleivizija