Zloglasna kancerogena buđ otkrivena je u popularnom voću iz Turske , objavio je evropski sistem brzog upozorenja u prometu hrane.
Reč je o suvim smokvama koje su u Hrvatsku trebalo da budu uvezene iz Turske preko Bosne i Hercegovine. Srećom, prilikom kontrole uzoraka na hrvatskoj granici otkriveni su aflatoksini, pa je pošiljka smokava odmah uništena.
U suvim smokvama otkriven je aflatoksin , i to najgori tip B-1, za koji stručnjaci kažu da se brzo resorbuje u digestivnom traktu i jetri i pretvara u kancerogeni aflatoksin M-1.
Međutim, u turskim smokvama pronađene su i druge vrste aflatoksina. Tako je aflatoksin B1 detektovan u koncentraciji od 171 mikrograma po kilogramu, a ukupan udeo svih aflatoksina u turskoj smokvi iznosio je 210,7 mikrograma po kilogramu .
Prema odluci EU, u prehrambenim proizvodima koji se uvoze na evropsko tržište nije dozvoljena ni najmanja količina aflatoksina, navodi se da je rizik potencijalno ozbiljan i da je isporuka zaustavljena na granici .
Ovo nije prvi put
Ovo nije prvi put da su aflatoksini otkriveni u suvim smokvama iz Turske. Jednom su situaciju spasili bugarski inspektori koji su na granici zaustavili pošiljku za Hrvatsku. Drugi put su turske smokve preko firme iz Hrvatske završile u Sloveniji.
Aflatoksini su, inače, grupa gljivičnih toksina koji nanose ozbiljnu štetu ljudskom zdravlju, posebno jetri.
Akutna trovanja se nazivaju aflatoksikoza i mogu dovesti do otkazivanja jetre i smrti. Eksperimenti na laboratorijskim životinjama su pokazali ozbiljan rizik od razvoja raka jetre uz veću izloženost aflatoksinima.
(Kurir.rs/ Danica.hr/ Preneo: T.A.)