"RUSIJA JE U STRAHU OD STRANE INTERVENCIJE" Analitičar: Ne mogu da obore ni dronove, a tek rakete koje polete SA SVIH STRANA SVETA

Printscreen/Twitter, Kurir TV, AP Vadim Ghirda

Rusija je pokrenula masivan raketni napad na Ukrajinu, pri čemu je većina projektila ispaljena na glavni grad Kijev. U ukrajinskoj prestonici ranjeno je najmanje 17 ljudi, među kojima i dete, saopštile su nadležne službe.

Ovo je najveći ruski napad na Kijev u poslednjih nekoliko nedelja, a usledio je posle najave Moskve da će se osvetiti zbog nedavnih napada Ukrajine na njene pogranične oblasti.

AP Vadim Ghirda 
foto: AP Vadim Ghirda

Napad je podstakao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ponovo zatraži veću vojnu pomoć od zapadnih saveznika nakon što je ugostio savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena.

Saliven je pokušao da uveri Ukrajince da Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju Ukrajinu i da će uprkos kašnjenju u Kongresu u zemlju stići milijarde dolara pomoći.

Ko je odbio slanje pomoći Ukrajini? Da li će se francuske snage pojaviti u Ukrajini i u kom obliku? Koliko se linija fronta duga 1.000 kilometara promenila od jeseni 2022. godine?

Na ova i druga pitanja odgovarali su gosti Usijanja Darko Obradović, direktor Centra za stratešku analizu, Rajko Petrović, naučni saradnik Instituta za evropske studije i Milan Antonijević advokat.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Antonijević je konstatovao da Rusija ne bira sredstva:

- Vidite da se očigledno napad na Kijev koristi da se pošalje poruka Ukrajini, ali i saveznicima. Ta blizina posete NATO i napada jeste značajna i govori o tome da Rusija ne bira sredstva. Vi ne ciljate mete koje mogu biti vojno opravdane nego imate i dete koje je povređeno u ovom napadu. Rusija vodi jedan medijski rat vojnim sredstvima i šalje neke poruke jer nema previše uspeha u osvajanju. Ona želi da destabilizuje Ukrajinu i da pošalje poruku njenom stanovništvu da se ne oseća bezbedno. To je njihova taktika koja će se verujem istraživati ako govorimo o ratnim zločinima.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Petrović je konstatovao da su šanse da Ukrajina postane članice EU i NATO minimalne:

- Mislim da su minimalne šanse da Ukrajina postane članica EU. Mnogo brže je dobila status kandidata pa su bile upućene neke kritike na račun Brisela. NATO je ostvario svoj glavni strateški cilj. To je bilo uvlačenje Finske i Švedske u NATO pakt. Ono što je važno jeste da Ukrajina i dalje ostaje posredna teritorija gde će se voditi sukob NATO i Rusije. Ovaj rat će trajati još neko vreme. Plašim se da su u pitanju godine. Ukrajina je zamlja koja je motivisina da brani ono što smatra svojom teritorijom. Sa druge strane nema sumnje da Rusija neće odustati od onoga što ona vidi kao svoj strateški cilj, a to je da Ukrajina ne postane deo NATO pakta.

Obradović smatra da je Rusija u strahu i panici zbog potencijalne strane intervencije kao i da ne postoji objektivna opasnost od upotrebe nuklearnog oružja:

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Suštinski gledano, NATO alijansa kao savez demokratskih država ne ograničava države u njihovim unilateralnim potezima. Da li će Francuska odlučiti da pošalje svoje trupe? Na to svako ko to učini ima potpuno pravo. Sad vidite kakva panika vlada ui Moskvi. Oni su satanizovali Makrona godinama i zbog jedne njegove izjave počeli su da prete nuklearnim armagedonom. To pokazuje koliko se oni plaše upitanja drugih država u sukob. Ja ću podsetiti da je Putin u obraćanju nakon napada na Ukrajinu rekao da niko ne sme da se meša u sukob u Ukrajini da ne bi snosio posledice nikada viđene u Rusiji. Od prvog dana Rusija preti nuklearnim ratom kako bi uticala na javno mnjenje - rekao je Obradović i dodao:

This browser does not support the video element.

"RUSIJA JE U STRAHU OD STRANE INTERVENCIJE" Analitičar: Ne mogu da obore ni dronove, a tek rakete koje polete sa svih strana sveta  Kurir teleivizija

- Slušate propagandiste koji kažu da Rusija ne može da izgubi rat jer je nuklearna sila. Izvinite molim vas, Ruse su namlatili u Avganistanu i raspao se Sovjetski Savez. Amerikanci su izgubuili u Vijetnamu, Francuzi su predali Alžir. Niko tada nije rekao bacićemo nuklearnu bombu jer gubimo rat. Nuklearno oružje je oružje odvraćanja. Ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje, onda bi ga i drugi upotrebili. Rusija ne može da obori ni dronove koji uništavaju naftne rafinerije, a da li mislite da može da obori rakete sa svih strana sveta koje bi poletele ka njoj?!

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"PUTIN NEĆE STATI NA UKRAJINI" Čanak tvrdi: Mislili su i da će Hitler stati na Sudetima! Pobedi li Tramp, KIJEV OSTAJE BEZ POMOĆI  Kurir televizija