RECEPT ZA HRSKAVE PRINCES KROFNE: Francuskinje ih obožavaju, a sada možete i vi da ih pripremite i ispaće vam apsolutno savršeno
Klasične princes krofne svi volimo, ali sa dodatkom hrskavog keksa dobijaju sasvim novu dimenziju – postaju prefinjen, neverovatno ukusan kremasti desert, kaže Lidija Đurić, autorka gastro-bloga @moje_djakonije.
Ove preukusne „choux au craquelin“ Francuzi prosto obožavaju, a sad i vi možete lako da napravite hrskave princes krofne!
Recept za hrskave princes krofne
ZA KAPICE OD TESTA:
- maslac 50 g
- šećer 50 g
- brašno 50 g
ZA TESTO:
- voda 70 ml
- maslac 50 g
- glatko brašno 60 g
- jaja 2
- so prstohvat
ZA FIL:
- mleko 500 ml
- šećer 125 g
- 1 vanilin šećer
- žumance 3
- puding u prahu sa ukusom vanile 40 g
- gustin 30 g
- maslac 65 g
Kako pripremiti:
Za kapice od testa umutite šećer i maslac sobne temperature, dodajte brašno i umesite glatko testo. Pospite ga brašnom i razvucite na debljinu od 2 mm. Vadite krugove prečnika 5 cm i ređajte ih na tacnu obloženu pek-papirom. Potom ih stavite u zamrzivač, a rernu zagrejte na 180 °C. Za testo sipajte u šerpicu vodu, dodajte iseckan maslac, prstohvat soli i ostavite da provri. Kad provri, dodajte brašno, mešajte dva-tri minuta dok ne dobijete kompaktnu smesu. Skinite sa ringle i prohladite. Dodajte jedno jaje, umutite mikserom, zatim drugo, pa takođe umutite. Napunite smesom dresir-kesu, pa na pleh obložen pek-papirom istisnite testo veličine šljive, prečnika oko 3 cm. Po njima naslažite kapice od hrskavog testa. Ubacite u zagrejanu rernu i pecite 30 minuta. Nemojte da otvarate rernu dok se peku.
Za fil stavite 400 mleka sa vanilom i šećerom da provri na srednjoj temperaturi. U drugoj posudi sjedinite žumanca, puding, gustin, 100 ml mleka i umutite tako da nema grudvica. Kad mleko provri, malo sipajte u ovu smesu, izmešajte, zatim sve vratite u provrelo mleko i kuvajte dok se ne zgusne mešajući sve vreme da ne zagori. U vrelo dodajte maslac i sjedinite. Prekrijte prianjajućom folijom, potpuno ohladite i pre punjenja umutite mikserom. Kada se testo potpuno ohladi, napravite nožićem rupicu na donjoj strani i punite ih filom. Fil možete obogatiti čokoladom, pistaćima, voćem... Gotove pospite šećerom u prahu.
(Kurir.rs/ŽenaBlic/A.G.)
Bonus video: