MANASTIRSKI KOLAČ IDEALAN ZA VREME POSTA: Slatkiš od kog kreće voda na usta, a ukućani će ga obožavati i tražiti JOŠ! (RECEPT)
Ovo je posni kolač u kojem mogu da uživaju i oni koji poste na vodi. Mekana tekstura i bogat ukus su karakteristike ovog kolača, a najbolje od svega je što se sprema brzo.
Priprema:
Suvo grožđe uvaljajte u brašno, protresite kroz prste da otpadne višak brašna. Urmama izvadite koštice, iseckajte ih, uvaljajte ih u brašno, protresite među prstima i odložite sa strane. Iseckajte orahe.
Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i soda bikarbonom, šećer, seckane orahe, urme, suvo grožđe i cimet. Dodajte sok od pomorandže i džem od kajsija koji ste pomešali sa 100 ml mlake vode. Malo po malo dodajte ostatak mlake vode uz mešanje varjačom. Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smesu.
Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite kolač iz rerne i premažite ga džemom koji ste pomešali sa 50 ml mlake vode pa ga vratite u rernu na još 10 minuta. Po želji pečen kolač pospite šećerom u prahu ili mlevenim orasima.
(Kurir.rs/BlicŽena/T.J.)
Bonus video: