Šakšuka nam dolazi iz Tunisa, ali se vrlo često može naći i na trpezama drugih arapskih zemalja, posebno u Maroku, Saudijskoj Arabiji, Alžiru, Libanu… To je jedno od najvažnijih jela te kuhinje.
Priprema se od povrća, uz dodatak jaja. Možete da pomislite da je slično našem satarašu ili bećarcu jer su sastojci skoro identični. Ali nije… Kumin daje fantastičan šmek, a jaje poširano u ovakvom sosu ima potpuno drugačiji ukus.
Šakšuka sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- nekoliko kašika maslinovog ulja
- 1/2 crvene paprike
- 500 g svežeg paradajza ili jedna konzerva seckanog paradajza
- 1/2 kašičice kumina
- 1/2 kašičce soli
- 1/4 kašičice bibera
- 1/4 kašičice kajenske paprike (zamenite je ljutom tucanom ako je nemate)
- 4 domaća jajeta
- malo fete po želji
- sveži peršun
Šakšuka priprema:
Sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk uz so propržite na maslinovom ulju da omekšaju. Dodajte papriku i pržite nekoliko minuta da paprika blago omekša. Dodajte začine, pa kratko propržite. Zatim dodajte sitno seckani paradajz koji ste prethodno oljuštili ili stavite seckani paradajz iz konzerve. Krčkajte 10-15 minuta da se salsa lepo ukrčka. Probajte, pa dodajte začine ukoliko je potrebno.
Zatim varjačom napravite 4 udubljenja u koja će doći jaja. Svako jaje pažljivo razbijte u svoje udubljenje, posolite i poklopite. Krčkajte dok se jaje ne skuva onoliko koliko želite. Sklonite sa vatre i servirajte uz sveži peršun i nekoliko komadića fete, po želji.
(Kurir.rs/Zadovoljna/A.G.)
Bonus video: