Priseća se da su prvi plod uvek brali posle Đurđevdana, ali kako se klima potpuno promenila kalendar više ne važi
Sočne, ukusne i aromatične prve jagode sazrele su u plasteniku Dražena Peurače u Štitaru kod Šapca, skoro mesec dana ranije nego što je uobičajeno.
Istina, on i ukućani beru manje količine crvenih plodova jer je tek polovina aprila, a dosta zarudelih jagoda nagoveštava pravi početak berbe krajem naredne sedmice.
Dražen se priseća da su prve jagode uvek brali posle Đurđevdana, ali kako se klima potpuno promenila kalendar više ne važi. On je jagode brao i jesenas krajem oktobra sve do sredine novembra i prvih mrazeva.
Prve ovogodišnje jagode sorte kleri prodaju se za 450 dinara po kilogramu. Beru se u plastenicima koji zauzimaju 10 ari, a već ima zarudelih plodova i na njivi površine 70 ari.
Letnje temperature ovih dana nagoveštavaju da će i kasnije sorta aprika ranije da sazri.
Zadovoljni što su jagode poranile i dobrom cenom, jagodari u Pocerini i Mačvi pomno prate vremensku prognozu zbog najavljenog pogoršanja vremena i pripremaju se da jagode na otvorenom zaštite u slučaju kasnog prolećnog mraza.
Kurir.rs/Telegraf