Posni čokoladni čupavci su vrlo jednostavni za pravljenje i odlična su poslastica u periodu posta.
Ovaj starinski kolač nije skup, ukusan je i kremast. Rado se jede i van posta jer se naprosto topi u ustima.
Sastojci:
30 kašika brašna
20 kašika šećera
25 kašika ulja
35 kašika vode
1,1/2 prašak za pecivo
200 gr kokosa
50 gr kakao
50 gr posne čokolade
1dl vode
200 gr margarina
150 gr šećera
Priprema:
Izmešajte brašno i prašak za pecivo, a zatim dodajte šećer, ulje i vodu (koje treba da pomešate zajedno pre dodavanja brašnu). Dobijenu smesu umutite mikserom pa sipajte u podmazan pleh. Peći petnaestak minuta u zagrejanoj rerni na 180 C, dok blago ne porumeni (kao i sve ostale biskvite, čačkalicom proverite kada je pečeno).
Zatim, u šerpici zagrejte mešavinu kakao praha i 150 grama šećera razmućenih u 1 dl vode. Kada se to lepo istopi dodajte čokoladu i margarin, pa mešajte dok se ne izjednači masa.
Ispečeni biskvit, kada se ohladi, isecite na kockice i svaku umočite u mlaku glazuru, a zatim uvaljajte u kokos. Prijatno.
(Kurir.rs/Coolinarka/J.M.)
Bonus video: