VIZNA LIBERALIZACIJA DOBRA VEST ZA SRBE NA KiM! Apostolović: Treba da bude sramota one koji su lobirali protiv

Print Skrin

Šef Misije Srbije pri EU Danijel Apostolović kaže da je vizna liberalizacija dobra vest za građane na KiM i njihov svakodnevni život.

Apostolović kaže da, nažalost, kao i u drugim pitanjima za nas u poslednje vreme, nije bilo lako.

- Prištinska strana je sve vreme aktivno lobirala protiv donošenja ove odluke čime su pokazali za šta se oni zalažu. Potpuna asimilicija Srba na KiM ili njihov odlazak - rekao je Apostolović za Kosovo onlajn.

Dodaje da je određen broj poslanika Evropskog parlamenta, takođe, naročito poslednjih dana, lobirao protiv vizne liberalizacije za Srbe sa KiM.

- Sve njih zajedno treba da je sramota. Još jednom su pokazali da ni njih ne interesuju osnovne vrednosti i ljudska prava, pravo na izbor, kao i pravo na slobodno kretanje, te da je njihova namera izlocija Srba sa KiM. Podsećam da su Srbi sa KiM jedini na prostoru Zapadnog Balkana kojima je potrebna viza za putovanje u EU, što je samo po sebi svojevrsni vid diskriminacije. Dakle, i od jedne odluke koja je trebalo da bude tehnička i koja se podrazumeva, došlo je do ogromne politizacije - dodaje.

Ističe da su oni, naravno, svojim evropskim partnerima sve vreme prenosili svoja očekivanja u pogledu važnosti vizne liberalizacije za građane na KiM, kao i da bi svaka suprotna odluka predstavljala svojevrsnu diskriminaciju.

- Podsetio bih da je Evropska komisija predlog o viznoj liberalizaciji usvojila 16. novembra 2023, nakon čega je ovaj dokument razmatran, u skladu sa uobičajenom procedurom, u Savetu ministara EU, kao i u Evropskom parlamentu. Nakon današnjeg usvajanja na plenarnoj sednici EP u Strazburu, ovu Uredbu formalno treba da ponovo potvrde i države članice EU, odnosno, Savet ministara EU. Time će konačno biti ispunjeni uslovi za njeno stupanje na snagu - istakao je Apostolović.

Istakao je da će uredba omogućiti nosiocima pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava da budu izuzeti od obaveze posedavanja vize prilikom kratkoročnog boravka u državama članicama EU (ne više od 90 dana u periodu od 190 dana).

- Republika Srbija ima bezvizni režim sa EU koji je na snazi još od 2009. godine, ali kojim, nažalost, do sada nisu bili obuhvaćeni pasoši naših građana koji žive na KiM. Veoma smo zadovoljni što je do toga konačno došlo, jer je reč o odluci koja će u prvom redu doneti opipljivu korist našim građanima na Kosovu i Metohiji - kaže Apostolović.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.