"PRE BIH UMRLA OD GLADI NEGO OVO POJELA" Tradicionalno balkansko jelo diglo buru na mrežama: RANIJE SE ČESTO SPREMALO, a danas...
Domaća kuhinjaneizostavna je u gotovo svakoj porodici. Na porodičnoj trpezi često se serviraju kuvana jela, koja neki obožavaju, a neki ih radije preskaču.
Tradicionalno jelo diglo buru na mrežama
Ipak, velika bura na mrežama digla se oko slike kuvanih bamija, koje je podelila jedna korisnica na X (nekadašnji Tviter) sa pitanjem "Da li znate o kom tradicionalnom jelu je reč?"
Nekada su je domaćice često dodavale u jela i bilo je neizostavno na trpezi, a danas malo ko zna za nju ili je koristi. Dosta podseća na gulaš, a važi za jedno od tradicionalnih bosanskih jela.
Niko nije ravnodušan na bamiju
Komentari su se samo nizali, a malo ljudi je moglo da pogodi o čemu je reč. Oni koji znaju da je u pitanju kuvana bamija imali su podeljena mišljenja o jelu.
"Pre bih umrla od gladi nego ovo pojela", "Jao, mama je jednom spremala, ja sam ceo dan gladovala", "Bože dragi, dobro je da utičnice nisu još skuvali", bili su samo neki od komentara.
Sa druge strane, mnogi korisnici vole bamiju, a istakli su i da je poprilično zdrava: "Ja bih ovo pojeo iskreno", "Jela sam slično jelo u Albaniji i moram priznati da nije bilo loše. Na sam izgled jela sam se u početku mrštila", "One su mnogo zdrave, kad ih nađem, potopim ih u vodu na par sati i popijem. Nije neki ukus, ali je zdravo".
Bamija je jedno od najstarijih povrća na zemlji. Raste u svim mediteranskim zemljama, a takođe i na drugim mestima na planeti.
Strukovi bamije rastu na žbunju i izgledaju kao zelene paprike koje su veličine prsta. One sa sakupljaju kada potpuno uzru.
Za pripremu možete da koriste bilo koju vrstu bamije, a ako se odlučite za suvu samo je kratko skuvajte pre dodavanja u jelo, navodi se na sajtu Stvar ukusa.
Sastojci:
- 500 g telećeg mesa (od buta)
- 700 g bamije
- 1/2 svežeg limuna
- 20 ml ulja
- 1 crni luk
- 2 veća paradajza
- so, biber, slatka mlevena paprika
- 2 kašike paradajz paste
Priprema:
Isecite meso na kokckice, pa propržite na malo ulja, a onda dodajte i sitno seckani crni luk. Mešajte i pržite dok i luk ne bude gotov.
Bamiju prelijte limunovim sokom. U meso dodajte paradajz isečen na kockice, pa kada pusti sok posolite, pobiberite, pospite mlevenom paprikom i dodajte paradajz pastu.
Krčkajte na laganoj vatri još 10 minuta. Zatim dodajte bamiju, pa sve lagano promešajte.
Sipajte toplu vodu da prekrije bamiju i meso, pa poklopite, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka još 20 minuta.
Da li vi volite bamiju?
(Kurir.rs/I.M.)
Bonus video: