Uskršnji doručak nezamisliv je bez domaće pogače, koja se poslužuje uz kuvana jaja i šunku. Biće mekana kao duša, a pored toga savršeno će ukrasiti svaku prazničnu trpezu.
Mnoge domaćice biraju da je umese veče ranije, kako bi Uskrs i praznično jutro iskoristile sa porodicom. Mi vam u nastavku donosimo recept za najmekšu pogaču, koja se lako priprema.
Sastojci:
- 1kg. brašno T- 400 glatko
- 1 jaje
- 200ml. jogurta
- 300- 350ml. vode
- 30g. kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 100ml. ulja
- 1 žumance sa 2 kašike mleka za premazivanje
- 200g putera ili margarina za premazivanje testa
Aktivirajte kvasac sa malo mlake vode i šećera. U brašno dodajte aktiviran kvasac, so, ulje i jogurt pa umesite glatko testo koje ćete ostaviti da naraste. Zatim ga povremeno premesite, razvaljajte i premažite sa maslacem.
Savijte i isecite po želji, pa premažite umućenim jajetom i mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 45 minuta.
(Kurir.rs/I.M.)