Prilikom farbanja jaja za Uskrs neminovno je da dođe do pucanja ljuske, pa deo takvih jaja ne možete izneti na trpezu. Međutim, to što su vam jaja popucala ne znači da ih ne možete iskoristiti za pripremu nekog drugoj jela.
Mesni rolat je jedan od najboljih načina da iskoristite popucala jaja, a da dobijete gurmansko jelo koje možete da poslužite i na Uskršnjoj trpezi bilo kao predjelo ili kao glavno jelo. Ovo je recept za mesni rolat koji je toliko jednostavan za pripremu da će sigurno uspeti i početnicima.
Ima sjajan ukus koji će oduševiti i najprobirljivije gurmane. Spolja će imati hrskavu koricu, a unutra će biti sočan.
Sastojci:
- 700 g mlevenog mesa
- 2 parčeta starog hleba
- 5 kuvanih jaja
- 150 ml mleka
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike senfa
- so, biber i začini po ukus
- sveži ruzmarin ili peršun za dekoraciju (može i ne mora)
Priprema:
Kriške hleba prelijte mlekom i usitnite, pa u ovu smesu sitno seckani crni i beli luk, meso, senf i začine po ukusu i dobro sve umesite. Polovinu smese stavite na papir za pečenje, pa po sredini poređajte cela kuvana i od ljuske očišćena jaja, a odozgo stavite drugu polovinu mesa. Oblikujte rukama rolat, premažite ga kašikom senfa, pa zatvorite papir dobro sa svih strana.
Rolat prebacite u pleh i pecite u zagrejanoj rernu na 200 stepeni 30 minuta. Odmotajte papir za pečenje i ostavite još 10 minuta u vreloj rerni da se rolat zapeče i dobije spolja hrstaku koricu. Kad se ispeče ostavite ga da se ogladi, a potom oštrim nožem nasecite kriške. Možete ga ukrasiti ruzmarinom ili peršunom, a i ne morate.
(Kurir.rs/ Srećna/ L. S)
Bonus video: