Foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

JOŠ MALO

UPRAVO SVEDOČIMO ISTORIJI EVROPSKOG FUDBALA: Još samo PET UTAKMICA! Alonso i Leverkuzen mogu da urade ono što NIKO PRE NJIH NIJE!

Fudbal

Malo je ostalo Bajer Leverkuzenu da uradi nešto što nijedna ekipa iz najjačih evropskih liga nije uspela.

Pre početka još uvek aktuelne sezone Bajer je u svojim vitrinama imao trofej Kup UEFA iz 1988. i pehar namenjen osvajaču Kupa Nemačke iz 1993. godine.

Kada je prethodnu sezonu završio na šestom mestu malo ko je pomislio da je klub spreman da osvoji prvu titulu šampiona Nemačke u istoriji. Ali, Bajer, koji je osnovan 1904. godine, uspeo je da šokira sve, pre svih veliki minhenski Bajern i to na impresivan način.

foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

Ekipa koju sa klupe vodi Ćabi Alonso obezbedila je pehar već posle 29. kola, nakon što ni tada, ali ni u prethodnih 28 utakmica nije doživela poraz. Da sve bude još neverovatnije, Bajer nije izgubio nijednu utakmicu ni u ostalim takmičenjima u kojima igra, ukupno to je 48 utakmica (32 u Bundesligi, 11 u Ligi Evrope i pet u Kupu Nemačke).

Ekipa trenutno čeka revanš u polufinalu Lige Evrope protiv Rome (četvrtak u 21, u Rimu pobedili rezultatom 2:0), nakon čega će odigrati poslednja dva kola Bundeslige protiv Bohuma i Augsburga. Sledi potencijalno finale Lige Evrope (22. maj) i finale Kupa protiv Kajzerslauterna (25. maj).

Dakle, Leverkuzen od nestvarnog podviga - cele sezone bez poraza, deli pet utakmica. Bajer je već uradio dovoljno da sezona 2023/24 ostane upamćena među ljubiteljima fudbala, ali u slučaju da u narednim mečevima ne budu poraženi ispisaće novu stranicu fudbalske istorije i postati ekipa koja je učinila ono što niko pre nije, barem kada je reč o najjačim evropskim ligama.

Ajaks 1994/95

Pamte se pokušaji evropskih ekipa koje su bile blizu sezone bez poraza. Ajaks je u sezoni 1994/95 osvojio titulu u Holandiji i Ligu šampiona bez poraza, pobedio je i u utakmici Superkupa Holandije, ali je u Kupu zaustavljen u četvrtfinalu. Gledajući tehničke stvari, može da se priča da se ispadanje od Fejnorda nakon produžetaka ne računa kao poraz jer je posle 90 minuta rezultat bio 1:1, ali u svakom slučaju ispali su iz takmičenja.

Porto 2010/11

Porto je apsolutno dominirao u sezoni 2010/11 u kojoj je osvojio četiri pehara. Prvo su pobedili u utakmici Superkupa, zatim su Prvenstvo završili bez poraza, osvojili su Kup, kao i Ligu Evrope, ali su na putu do finala ovog takmičenja doživeli dva poraza. Takođe, izgubili su i jednu utakmicu u Liga Kupu, specifičnom takmičenju koje se igra po grupama.

Alonso ostaje

Jasno je da je za rezultate Bajera najzaslužniji Ćabi Alonso, koji je tokom igračke karijere ostvario brojne uspehe, a svoje ogromno fudbalsko znanje preneo na trenerski posao.

Alonso je radio kao trener u mlađim kategorijama Real Madrida, a vodio je B tim Real Sosijedada pre nego što su mu u Leverkuzenu pružili veliko poverenje u oktobru 2022. godine.

foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

Prethodnih meseci puno se pričalo o budućnosti Španca, pominjalo se da su za njega ozbiljno zainteresovani klubovi u kojima je ostavio veliki trag kao igrač - Bajern Minhen, Real Madrid i Liverpul. Španac je u jednom trenuku otklonio dilemu i potvrdio da će i naredne sezone biti trener Bajera.

Zanimljivo je da je poslednju utakmicu Bundeslige propustio zbog suspenzije koju je zaradio zbog pet žutih kartona. Leverkuzen je bez njega razbio Ajntraht rezultatom 5:1.

foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

"I rezultat i igra su bili sjajni protiv Ajntrahta. Rezultat jeste spektakularan, ali je meni drago što smo igrali ozbiljno i disciplinovano. Dajemo golove u bitnim trenucima. Čekamo svoje trenutke i reagujemo. Igrači su bili na visini zadatka, kao i svi u klubu. Bilo je lako komunicirati i reći igračima neke taktičke stvari koje smo gledali. Nikome nije nedostajao čovek koji je obično na klupi", rekao je nasmejani Alonso posle utakmice.

Kurir sport

Bonus video: