Društvo

PRAZNICI SU GOTOVI, EVO KAKO DA SE VRATIMO URAVNOTEŽENOJ ISHRANI Nutricionista Milosavljević otkriva kako da izbegnete prejedanje!

Foto: Shutterstock

Na dan Uskrsai zvanično je prestao veliki pravoslavni post, jedan od najstrožih, ali i najdužih. Oni koji su ga poštovali od prvog dana očigledno su se najviše uželeli mrsne hrane, zaboravljajući na činjenicu da jaka i masna hrana nakon toliko vremena može teško pasti organizmu.

Kako izbeći bol u stomaku, povraćanje, mučninu i ostale simptome nakon suzdržavanja od mrsne hrane, otkrio je nutricionista dijatetičar Nebojša Milosavljević.

- Prejedanje je najčešća zamka kod vernika, pogotovo ako se strogo drže posta na vodi. Organizmu je potrebno najmanje dve nedelje da se vrati u normalu kako ne bi doživeo šok - započinje Nebojša Milosavljević, a zatim dodaje da bi naročito trebalo da budemo pre svega umereni, jer osim vrste hrane važne su i količine koje unosimo kako bismo sprečili nadimanje, nadutost, pojačane gasove, bolove u stomaku, povišen pritisak, a onda i muku i povraćanje.

- Pohovana i pržena hrana zaista nisu dobar izbor nikada u ovom periodu. S obzirom na praznike, pretpostavljam da je to prouzrokovalo najviše problema kod ljudi koji su se javljali Hitnoj pomoći nakon posta - objasnio je on.

Milosavljević je dodao i da je najvažnije da unosimo barem šest do osam čaša vode tokom dana, ali ne i da svaki zalogaj hrane zalijemo vodom jer to usporava i otežava proces varenja.

Ne tražite dijete na internetu

Proleće je period i kada već razmišljamo o tome kako ćemo izgledati u kupaćem kostimu i da bi trebalo skinuti sve te nakupljene kilograme viška. Upravo zbog toga mnogi pribegavaju držanju raznih dijeta koje u što kraćem roku daju najbolje rezultate. Najveća zabluda je da se viška kilograma dobijenih tokom zime možemo tek tako rešiti.

- Odluka da se naglo gube kilogrami je isto tako opasna! Naročito je opasno nalaziti razne neproverene dijete na internetu, niti svaka dijeta može svakom odgovarati. Sa zdravljem nema slobodne procene. Svaki obrok mora da sadrži i određeni udeo masnoće - rekao je iskusni stručnjak.

Kurir.rs/Alo.rs/Preneo: D. P.