KOMENTAR PRED MEČ HAMADA I DANILA: Kada Međed udari na Medveda...

Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hoće li drugi nosilac Rima prvi put uspeti da odbrani jednu od svojih do sada osvojenih titula na ATP turneji? Ako biste pitali Hamada Međedovića – ne ovde.

Osvajač ATP Nekst džen turnira u Džedi, prvom velikom muškom turniru koji je priređen u kontroverznoj zemlji-domaćinu (po svemu sudeći) više važnih budućih teniskih turnira u obe konkurencije tokom godine, Hamad ima razloga da se nada svojoj najvažnijoj pobedi u dosadašnjoj karijeri. U danu kada se već desilo još jedno tenisko čudo (Miler eliminisao osvajača Madrida Rubljova), teniska Srbija se nada još jednom – kada Međed udari na Medveda, čime bi Medvedev u 19 mečeva pretrpeo dva uzastopna poraza od igrača van top 20 (posle predaje Lehečki na Otvorenom prvenstvu Španije).

TSS 
foto: TSS

Najbolji plasman Hamada Međedovića bio je 19 mesta ispod sadašnjeg (102), ušavši te godine u martu 2023. prvi put među 200 najboljih igrača sveta posle ulaska u drugo polufinale ATP turnira u karijeri (Astana). Jop su sveža sećanja na pobedu nad još jednim Grend slem šampionom za plasman u polufinale Gštada iste godine, 2 godine po ATP debiju na Belgrade Openu. Iza Hamada je i izvrsna čelendžer karijera (35 pobeda, 24 poraza, 4-0 u finalima) a jedini je tinejdžer iz Srbije pored Đokovića i Tipsarevića koji je osvojio trio čelendžer turnira Lidenšajd-Sekešfeherva-Mauthauzen. Hamad igra prvi put treće kolo Mastersa u karijeri (došavši do njega kroz kvalifikacije) i prvi put se susreće sa Top 10 igračem sveta. Eventualnom pobedom bi – zamislite – postao prvi igrač iz Srbije koji je ove godine ostvario pobedu nad Top 5 igračem ATP liste, a sa 121. mesta najniže rangirani igrač posle Sejbota Vužda iz Brazila koji je sa čak 172. mesta pobedio Medvedeva u prvom kolu Rolan Garosa prošle sezone.

STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL / imago sportfotodienst / Profimedia

O drugom „medvedu“ u današnjem paru se skoro sve zna – nekadašnji svetski broj 1 (preuzeo tron od Novaka 2022.) je trenutno na 4. mestu sa svojih 28 godina. Te 2022. je proveo 16 nedelja na vrhu, ujedno i kao najviši igrač (1m 98cm) koji je predvodio ATP karavan – a jedini pored Novaka, Rodžera, Rafe, Endija posle 2004. (kada je sa vrha liste skinut Endi Rodik). Šestostruki finalista Grend slem turnira ponosi se time što protiv Novaka ima 5 pobede i 3 poraza u periodu boravka Srbina na prvom mestu, dok je na Završnom mastersu 2020. godine do titule došao pobedom nad svetskim brojevima 1,2 i 3 (Đoković, Nadal, Tim) prvi put u istoriji tog turnira i na ATP turneji uopšte posle Nalbandiana 2007. u Madridu. Od 20 uzastopnih pobeda 2020-21. 10 je bilo protiv Top 10 igrača, bio je najuspešniji teniser po broju pobeda 2021. (63) i osvajao titule sa timovima na ATP, Dejvis i Lejver Kupu. 18 od njegovih 20 titula osvojeno je na tvrdoj podlozi, a upravo mu je Rim prošle godine bio srećan za prvenac na šljaci – zbog kojeg je svoj negativan odnos prema šljaci promenio i donekle zavoleo (po svemu viđenom u Madridu i Rimu ove godine). Da li će upravo protiv snažnog novopazarčanina ostvariti i svoju 8. pobedu u nizu u „večnom gradu“, videćemo za koji sat.

Screenshot 
foto: Screenshot

Ono što će biti zanimljivo za početak ovog meča će biti – koliko će Hamad moći da bude rasterećen važnosti ovog sportskog super-događaja i uđe u njega bez bilo kakvih samo-ometajućih faktora po svoj tenis? Veoma snažan servis (dobro raspoređen između prvog i drugog) uz agresivnu igru sa osnovne linije i iz terena po servisu je mehanika koja je Međedoviću donosila odlične rezultate u Rimu, na terenima čije uslove izgleda odlično oseća. Ipak, sigurno je svestan koliko se Medvedljeva igra oslanja na vraćanje servisa daleko iza osnovne linije, pa bi bilo dobro da – uz snagu – Hamad pronađe i oštrije uglove iz kojih će Rusu biti teže da dubokim riternom otvori poen sa njegove strane. Šanse u ovom meču – a pogotovo na njegovom početku – ne smeju se propuštati kako bi njegov dalji tok bio iole neizvestan, pa će mentalna priprema – odnosno vera u sebe i svoja oružja – biti od krucijalnog značaja za trajanje izazova Međedovića protiv četvrtog igrača sveta. Hrabrost, agresivnost i istrajnosti bi svakako mogli da poremete Danila na ovoj podlozi – a kako Hamad nije igrač dugih razmena – nada je da bi prva dva aspekta igre mogla da (uz odlično serviranje i što manji broj grešaka iz agilne defanzive i riterna) održe našeg mladog asa „u teniskom životu“ što dublje u rimsko veče.

Upadanje u kalup Medvedeva bi značilo tek nešto malo više od lepog i važnog teniskog iskustva igranja protiv Top 5 igrača na jednom od najvažnijih turnira sezone, te se nadamo da će publika na „Ćentraleu“ imati više razloga da pozdravi Hamada Međedovića nego samo kao učesnika trećeg kola jednog od najčudnijih turnira u Rimu u poslednjih deset godina.

(Vuk Brajović)