"ČIM ŠEF IZAĐE IZ KANCELARIJE, UZME SE U RUKE PA SE NA TO PREVRNE I ŠOLJA!" Nije bilo kuće u Jugoslaviji bez ove 2 stvari! (VIDEO)

Youtube Printscreen

Mirjana o dva fenomena koji su potpuno zaludeli Srbiju 1970-ih!

VRNJAČKA BANJA - "Čim šef izađe iz kancelarije, uzme se da se malo pročita, a imamo i neke primerke na kojima su okretane i šolje", kaže Mirjana Đurašević iz Vrnjačke Banje, autorka više nego neobične i dosad nikad viđene izložbe koja je privukla veliku pažnju, posebno dama iz tog kraja Srbije.

Mirjana je obradila dva fenomena koji su, čini se, zaludeli čitavu tadašnju Jugoslaviju 70-ih godina prošlog veka a bili su više nego popularni i u Srbiji.

Youtube Printscreen/Televizija Vrnjačka Banja 
Marija Đuraševićfoto: Youtube Printscreen/Televizija Vrnjačka Banja

Prvi je goblen i to ne svaki nego isključivo Vilerov, jedan od najcenjenijih i najzahtevnijih kada je reč o radu i uloženim satima, i to isključivo sa originalnim šemama koje su stizale iz Berlina.

I dan-danas se sećamo majki i baka koje su satima najsitnijim vezom ubadale šeme i u ramovima od brokata uramljivale prava rekem-dela koja su tada bila na ceni a smatrala su se prestižom i simbolom društvenog statusa u nekadašnjoj Titovoj Jugoslaviji. Jer kakva je to kuća bez Vilerovog goblena!

Drugi fenomen bila je novotarija koja je na kioske širom Jugoslavije došla sedamdesetih godina prošlog veka a reč je o ljubavnim vikend romanima koje su gospođe prosto gutale u satima dokolice kod kuće, autobusima, na pauzama po firmama. Čim bi pročitale svoje menjale bi ga za koleginičin!

Youtube Printscreen/Televizija Vrnjačka Banja 
foto: Youtube Printscreen/Televizija Vrnjačka Banja

- Čitali su se po čekaonicama, autobusima, kancelarijama između virmana... pa čim šef izađe iz kancelarije, uzme se da se malo pročita - podsetila je Mirjana na vreme od pre pedesetak godina dodajući da među primercima ima i onih na kojima se vide tragovi od okretanja šolje za kafu.

Na naslovnim stranama ljubavnih romana koji su se čitali u dahu za sat ili nešto duže, bili su dvoje čija je ljubav na kraju pobeđivala sve prepreke!

Kad su domaće dame počele da gube interesovanje za ljubavne sage u stilu Danijele Stil, desio se potpuni obrt na polju ljubavnih romana gde je primat preuzeo takozvani roto-roman koji je obrađivao epizode planetarno popularne TV serije "Dinastija"...

Limundo printscreen 
foto: Limundo printscreen

... u kojoj je zla Aleksis redovno smeštala dobroćudnoj i naivnoj Kristal u borbi za namrgođenog, dostojanstvenog i uvek pravednog naftaša Blejka Karingtona!

Šta je roto-roman

Roto-roman je naziv za jeftina izdanja beletristike koja su na našim prostorima bila popularna u drugoj polovini 20. veka. Najčešće su obuhvatala dela trivijalne književnosti. Štampani su u velikim tiražima i bili namenjeni najširoj publici.

Najčešće su smatrani štivom bez bilo kakve literarne ili druge vrednosti osim zabave. Žanrovski, u ovoj formi najčešće se objavljuju „krimići” i „ljubići” i često su ilustrovani crtežima koji prate radnju, može se pročitati na Vikipediji.

Limundo printscreen 
foto: Limundo printscreen
"ČIM ŠEF IZAĐE IZ KANCELARIJE, UZME SE U RUKE PA SE NA TO PREVRNE I ŠOLJA!" Nije bilo kuće u Jugoslaviji bez ove 2 stvari! (VIDEO)  Youtube

Kurir.rs/Televizija Vrnjačka Banja