OD EU KUHINJE DO NAGRADA ZA KVALITET: Evo šta vas čeka danas na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

promo

Drugi dan Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu protekao je u znaku EU kuhinje!

Poljske piroge, i bugarska gibanica – banica, spremani su uživo u EU paviljonu. Ručak za posetioce pripremali su poljski ambasador u Srbiji – Rafal Pavel Perl, uz pomoć kuvara, i Plamena Halačeva – zamenica ambasadora EU u Srbiji.

Pored prilike da probaju evropsku hranu, posetioci su od brojnih stručnjaka mogli i da čuju nešto o iskustvima iz Evropske unije.

Predstavljeni su roboti i senzori, i moderne tehnologije koje se koriste u poljoprivredi, a o njima su govorili naučnici iz niške kompanije „Coming“ i novosadskog Instituta „Biosens“. Teme su bile i ćelijska poljoprivreda i meso iz laboratorije.

Veliko interesovanje ponovo su izazvale radionice o IPARD fondovima – korisnici, koji su uspešno došli do IPARD bespovratnih stredstava podelili su iskustva sa publikom, a stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja dali su više informacija o konkursima i konkretnim merama.

Posetioce EU paviljona bogat program očekuje i danas. Biće reči o kvalitetu hrane u Srbiji i Evropskoj uniji, o savremenoj proizvodnji voća i povrća, važnosti zdrave životne sredine za zdravu hranu, kao i o budućnosti biogasa i njegovoj primeni u poljoprivredi.

Za ručak će biti zadužena dva ambasadora – Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji, i Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji.

Danas će na sajmu biti uručena i priznanja učesnicima ocenjivanja kvaliteta proizvoda u robnim grupama: meso i proizvodi od mesa, mlečni proizvodi, sirevi i sladoledi, proizvodi na bazi žita i brašna, šećer, supe, začini i dodaci jelima, mineralne vode i osvežavajuća bezalkoholna pića, crna kafa i čaj, proizvodi od voća i povrća i voćni sokovi.

Priznanja će stići i u ruke učesnika ocenjivanja kvaliteta proizvoda u robnim grupama: pčelinji proizvodi i oprema za pčelarstvo, proizvodi hemijske industrije, konditorski proizvodi, semenski materijal biljnog porekla, jestiva ulja, biljne masti, margarini, majonezi, konzumna jaja, procesna oprema i zanatska poljoprivredna oprema

Međunarodni poljoprivredni sajam danas će posetiti i predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas i obići ga sa generalnim direktorom Novosadskog sajma Nikolom Lovrićem. Tom prilikom posetiće i štandove Privredne komore Vojvodine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije, kompanije KITE DOO i druge.

Promo