ĐACI U SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE „OSREDAK“ PORED ZAPADNE MORAVE: Kruševac obeležio Svetski dan biodiverziteta 22. maj

Ž. M.

Svetski dan biodiverziteta, 22. maj je jedan je od najznačajnijih ekoloških datuma ustanovljen od strane UN. Toga dana se najšira svetska javnost podseća na ugroženost raznovrsnosti živog sveta na planeti i značaj njenog očuvanja. Zamenica gradonačelnika Kruševca Snežana Radojković sa saradnicama obišla je ovaj prelepi krajolik u neposrednoj blizini Kruševca, a pored same Zapadne Morave, na levoj i desnoj strani reke od Koševa do Bresnog Polja.

-Grad Kruševac, kao društveno odgovoran grad, značajna sredstva na godišnjem nivou izdvaja za održavanje javnih zelenih površina, kao i Specijalnog rezervata „Osredak“. Na ovih 246 hektara nalazi se veliki broj zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, a s obzirom da je zaštita područja temelj očuvanja biodiverziteta – i u narednim godinama, Grad i JKP „Kruševac“ nastaviće da vode računa o ovom prirodnom blagu, izjavila je zamenica gradonačelnika Snežana Radojković.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznalo je Grad Kruševac kao lokalnu samoupravu koja veliku pažnju posvećuje aktivnostima u oblasti ekologije, pa je iz tog razloga poverilo na čuvanje i upravljanje Gradu i JKP „Kruševac“ ovaj specijalni rezervat prirode.

-Sredstva koja Ministarstvo zaštite životne sredine izdvaja su sve veća, tako da je ove godine opredeljeno 5 miliona dinara namenjenih za kupovinu opreme za održavanje puteva i staza, kao i uništavanje invazivnih vrsta biljaka na ovom prostoru. Preko Fonda za zaštitu životne sredine finansira se monitoring biljnih i životinjskih vrsta.

Značajni partneri Grada su Institut za krmno bilje iz Kruševca, Zavod za zaštitu prirode u Nišu i Zavod za zaštitu prirode iz Beograda, istakla je ona.

Rukovodilac zaštićenog područja „Osredak“ Ivana Živković Antić je kazala da je u okviru ovog staništa evidentirano više od 200 vrsta biljaka i više od 100 vrsta ptica, od kojih je šezdesetak pod strogom zaštitom. Posebna pažnja posvećena je žutom lokvanju kao endemskoj vrsti.

Za učenike 5. i 6. razreda kruševačkih osnovnih škola organizovana je prezentacija, šetnja kroz rezervat edukativnim stazama, radionica u saradnji sa Udruženjem biologa i likovna kolonija o temi „Naša eko budućnost“.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Dunavska regija: Biodiverzitet kroz vekove  Kurir televizija