JOŠ 2 NEDELJE DO MALE MATURE: Ko ne zna koju srednju da upiše, ovaj informator može da mu pomogne pri izboru zanimanja!

ATA images

Svršeni osmaci imaju još dve sedmice do polaganja male mature, potom ih čeka upis u srednje škole, a da se u celom to procesu lakše snađu na raspolaganju su im Konkurs i Informator, koji može da pomogne budućim srednjoškolcima pri izboru zanimanja.

Konkurs Ministarstva prosvete za upis učenika u prvi razred srednje škole za narednu, 2024/25. školsku godinu, u prodaji je od 23. maja.

Kako je ranije saopštio Prosvetni pregled, osim opštih i posebnih uslova upisa i kalendara upisnih aktivnosti, u Konkursu su navedeni svi važni podaci o školama čiji je osnivač Srbija, područjima rada, broju učenika, obrazovnim profilima i trajanju obrazovanja, kao i o merilima i načinu izbora kandidata, navodi se na sajtu Prosvetnog pregleda.

Objašnjeno je da su sastavni deo Konkursa obrasci - prijava za upis u srednju školu i lista opredeljenja učenika za upis u srednju školu, na čijem spisku može da bude navedeno najviše 20 obrazovnih profila, potencijalnih budućih zanimanja.

Printscreen Prosvetni pregled 
Konkurs za upisfoto: Printscreen Prosvetni pregled

- Istovremeno s Konkursom, Prosvetni pregled objavio je i Informator, koji može da pomogne budućim srednjoškolcima pri izboru zanimanja. U njemu se mogu naći korisne informacije o orijentacionom broju bodova neophodnih za upis u određenu obrazovno-vaspitnu ustanovu u poslednje tri godine - navodi se.

Konkurs i Informator mogu se nabaviti u knjižari Prosvetnog pregleda, pouzećem ili u knjižarama širom Srbije po ceni od 400 dinara za Konkurs i 350 dinara za Informator.

Podsetimo, polaganje male mature trajaće tri dana, i održaće se 17, 18. i 19. juna.

Konačni rezultati objavljuju se 24. juna, a već 25. i 26. juna obavlja se popunjavanje liste želja koja izlazi u informatoru i na sajtu Moja srednja škola. Ona se može popuniti elektronskim putem ili dostaviti u školi najkasnije do 15 sati 26. juna.

Već 27. juna je provera tačnosti popunjenih lista želja, i tada će do 15 sati moći da se promeni želja učenika, a objavljivanje konačnih rezultata je u ponedeljak, 1. jula do osam sati.kO

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Užički maturanti plesali kvadril a zatim zaigrali užičko kolo  Kurir/Z.G.