DA LI JE BEZBEDNO PONOVO KORISTI KUTIJE ZA PONETI IZ RESTORANA? Nisu sve za višekratnu upotrebu, a evo kako da ih RAZLIKUJETE
Brza hrana postala je naša svakodnevnica. Nakon napornog dana na poslu mnogi biraju da umesto spremanja večre odu u restoran ili na kiosk kako bi večerali.
Restorani i druge prehrambene kompanije koriste različite vrste kutija za poneti. A mnogi koriste više puta te kutije.
Ipak, nisu sve kutije za hranu podobne da se koriste više puta. To zavisi od materijala od kog su napravljene, odnosno da li je reč o staklu, kartonu, stiroporu ili plastici.
Staklo
Ako je posuda staklena, očistite je i ponovo koristite sve dok je u dobrom stanju, bez vidljivih pukotina ili drugih oštećenja.
Stiropor i karton
Kutije od stiropora i kartona je nemoguće očistiti i treba ih izbegavati za ponovnu upotrebu jer se brzo raspadaju.
Poliester
Polister treba izbegavati kao kutiju za skladištenje jer se lako fragmentira, a takođe nije otporan na kontinuiranu upotrebu i zagrevanje.
Plastika
Plastične kutije su komplikovanije. Morate znati od koje vrste plastike je napravljena. Da biste to shvatili, koristite simbol za reciklažu na dnu kontejnera, koji odgovara vrsti plastike.
I zapamtite da ako odlučite da ih ponovo koristite, ne bi trebalo da se koriste za podgrevanje hrane ili pranje u mašini za pranje sudova
Koliko dugo je bezbedno ponovo koristiti kutije?
Staklene posude se mogu ponovo koristiti dok su u dobrom stanju. Iako ne postoji standard kada prestati da koristite plastičnu kutiju za poneti, preporučuje se da ih bacite kada počnu da izgledaju istrošeno ili izgrebano.
Ponesite svoje kutije
Možda najlakše rešenje, ukoliko često jedete napolju i imate ostatke da ponesete kući, razmislite o tome da sa sobom ponesete sopstvenu staklenu posudu za višekratnu upotrebu.
Na taj način smanjujete upotrebu kutija za jednokratnu upotrebu i osiguravate da se vaša hrana bezbedno čuva. Restorani vam generalno rado dozvoljavaju da sami spakujete ostatke hrane da ponesete kući.
(Kurir.rs/I.M.)