Društvo

ON JE NAJNEOBIČNIJI KUVAR - Miloš radi na šalteru u pošti, koristi polupane šerpe a milioni ljudi gledaju njegove recepte

Foto: S.B.

- Će mi sipaš sokče od ’’sprajt’’? – čuje se ženski glas na početku snimka o kuvanju.

- Ću ti dam ja sprajt, al od zovu, sekooo – odgovara kuvar i spremanje kreće.

Tako otprilike počinje svaki snimak najneobičnijeg influensera sa ovih prostora, Miloša Popovića iz Knjaževca, koji nije ni u snu mislio da će postati toliko poznat kuvar sa milionskim pregledom njegovih recepata, a kamoli da ga lajkuju i najpoznatije ličnosti.

- Joj, nemoj me zovete influenser, to mi nekako mnogo fensi, ja sam ti ono, po naški...– kaže kroz šalu Miloš.

Miloš živi u Knjaževcu i u svojim snimcima govori original dijalekt svog grada. Nema foliranja, recepti su mu original starinski, muzika u pozadini narodna, tu je mast, kakvo ulje.. Šerpe i posuđe su korišćeni godinama i uzima ih od majke, a ’’probile’’ su ga sarme.

Foto: S.B.
foto: S.B.

A sve je počelo pre oko osam meseci...

-Pa ovako. Moj komšija i prijatelj skoro 30 godina, Marko Milivojević- Duca i ja oduvek smo nekako hteli da nešto kao radimo na ovim društvenim mrežama. Pošto ja obožavam da kuvam, a to sam od malih nogu naučio od svoje sada pokojne nane Dragoslave koja je bila veliki gurman, rešili smo da snimamo recepte. Kud ćemo, šta ćemo, od jedne sobe u mojoj kući napravimo kao nekakav studio. Ma ni sudoperu nemam u toj sobi, svaki čas odlazim u susednu da operem ruke – smeje se Miloš.

This browser does not support the video element.

01:16
Cookster TV, kuvar Miloš iz Knjaževca Izvor: Facebook

Inače, Miloš radi u knjaževačkoj Pošti kao šalterski radnik, završio je tehničku srednju školu a sada je na trećoj godini Poljoprivrednog fakulteta. Njegov prijatelj i snimatelj završio je ekonomski fakultet a radi u tehničkoj službu ZC Knjaževac. Znači, obojica od škole za snimanje i kuvanje nemaju ama baš ništa.

- Marko koristi najprofesionalniju opremu i obožava to što radi. Za jedan snimak recepta koji postavimo na internet, a koji traje oko jednog minuta i nekoliko sekundi, treba nam recimo pet sati rada za snimanje i montiranje, koje radim ja. Naravno, dužina zavisi i od jela, koliko se nešto kuva, nije isto spremati sarme i prženo. Nakon snimanja, napišemo sastojke tog jela i zajedno postavljamo na društvene mreže, Tik-Tok, Instagram, Fejsbuk, a od oko pre mesec dana i na You Tube. Sam sam sebe krstio ’’Cookster TV’’...To kao ono engleski kuvar, i tako... A nakon kuvanja, sve pojedemo zajedno sa ukućanima, prijateljima.

Foto: S.B.
foto: S.B.

Ovaj samouki kuvar, koji ne voli da je ’’influenser’’, gotovo preko noći je postao i više nego popularan. Primera radi, Milošev snimak koji sadrži nekoliko recepta od krompira, koji je postavljen na Instagramu, pregledalo je 6,5 miliona ljudi. Zvanično, ima blizi 300.000 pratilaca na mrežama.

-Ma na pamet mi nije bilo da će to tako brzo krenuti. Uglavnom spremam naša jela, tradicionalna, gde god mogu koristim mast, kakve maslinove grančice, anisi, kardamoni, kod mene ti je sve po starinski. Ove polupane šerpe su original, preživele ko zna koliko kuvanja. Kontaktirali su sa mnom proizvođači najkvalitetnijeg posuđa, hteli ljudi da mi poklone, valjda mislili da nemam para da kupim. Odbio sam, autentično bre – kroz smeh kaže ovaj šalterski radnik.

Nedeljno, on snimi dva, tri recepta. Sve deli sa Markom, i novac za namirnice jer od plate nije baš lako izdvajati sume za sve što treba, a deliće i zaradu kada bude bila. Do sada, Miloš kaže ’’kapnulo po nešto, ali ovo što radimo je čista ljubav!’’

- Kuvam sve naše, ali mi, recimo, došlo da napravim pitu od kupovne kore i to s jagode! Nit sam nekad čuo da se to pravi a kamoli jeo. Ali, lelee! U životu ja bolju slatku pitu jeo nisam. I moji majka i otac, i Marko, i svi što probali isto kažu. I svi komentari su pozitivni, kažu ekstra ukusno. Ko bi reko... – autentičnim govorom priča Miloš.

I eto, to je obična priča jednog Miloša iz malog Knjaževca, zaljubljenika u tradiciju i kuvanje, koji strmoglavo popeo u popularnost jer je kod njega ’’sve po naški’’...