ŽELJKO VARGA JE HEROJ SVIH NAS Prošlo je 25 godina od smrti junaka sa Paštrika: Njegova hrabrost je primer kako se brani domovina

Kurir/D.Š.

Povodom 25 godina od pogibije heroja sa Paštrika, Željka Varge, danas je na Centralnom groblju u Sremskoj Mitrovici odata pošta, položeni venci i cveće, te poslana poruka da se ova herojska žrtva nikada ne zaboravi.

Željko Varga, rođen 1966. godine, bio je dobrovoljac Herojske 549. motorizovane brigade "Car Dušan Silni". Dao je svoj život braneći svoju zemlju, teško ranjen u borbama 26. maja 1999. godine kod sela Planeja. Preminuo je tri dana kasnije u Kliničko-bolničkom centru u Prištini.

Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

Njegova žrtva i hrabrost ostali su duboko urezani u sećanje svih koji su ga poznavali, kao i mnogih koji su čuli za njegova dela. Njegovi saborci, porodica i predstavnici lokalne zajednice okupili su se danas kako bi mu odali počast i sećali se njegovog nesebičnog doprinosa.

U ovoj borbi, koja je trajala od 26. maja do 14. juna 1999. godine, stradalo je 26 pripadnika 549. motorizovane brigade. Junaci sa Paštrika odolevali su u borbi pre četvrt veka sa nekoliko puta nadmoćnijim neprijateljem.

Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

Bitka na Paštriku bila je odlučujuća za kraj rata, a završila se potpisivanjem Kumanovskog sporazuma. Kroz sećanje na ove borce vodi nas decenijama poklik Generala Božidara Delića: "Nema nazad, iza je Srbija".

"Željko Varga nije samo heroj svoje porodice i prijatelja, već heroj svih nas. Njegova hrabrost i požrtvovanost u najtežim trenucima su inspiracija i primer kako se brani i voli domovina", istakao je jedan od prisutnih saboraca na komemoraciji.

Kurir/D.Š. 
foto: Kurir/D.Š.

Ova godišnjica je prilika da se podsetimo na sve one koji su dali svoje živote za slobodu i mir. Željkova žrtva nas obavezuje da čuvamo sećanje na njega i sve naše heroje, kako bi i buduće generacije znale koliko je vredna sloboda koju danas uživamo.